Издания / премиери

Представяне на „Сред звездите: Симо Лазаров и музикалният авангард” на Силвия Стефанова

2 май 2019 г., 16.30 ч., Нов български университет

Представяне на „Сред звездите: Симо Лазаров и музикалният авангард” на Силвия Стефанова

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата, Учебно-практически и изследователски център за компютърно музициране и звукообработка „Станислав Станчев-Стенли” и департамент „Музика“ отправят покана за представяне на книгата „Сред звездите: Симо Лазаров и музикалният авангард” на Силвия Стефанова, издание на „Изток-Запад”,  на 2 май 2019 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещи на събитието са проф. д-р Милена Шушулова, проф. Мони Алмалех, дфн, проф. д-р Ева Волицер и авторът Силвия Стефанова.

За първи път българско издание разглежда развитието на електронната музика у нас и творчеството на композитора Симо Лазаров успоредно със съдбите на големите имена от музикалния авангард - Леон Теремин, Луиджи Русоло, Едгар Варез, Оливие Месиен, Пиер Шефер, Пиер Булез, Лучано Берио, Карлхайнц Щокхаузен, Робърт Муг, Джон Кейдж, Янис Ксенакис, Луиджи Ноно, Джорджо Мородер, Жан-Мишел Жар, Вангелис и Исао Томита. Книгата се докосва до извори и факти, неизползвани у нас досега. Тя повежда читателя към предчувствието за една „възможна” България, чието израстване бе обуздано от  Берлинската стена и сенките на Сталин. С преплетените в повествованието линкове, текстът дава възможност  за последващо изследователско усилие от страна на читатели и студени. Богатият фактологичен материал представя културна, но и историческа  хроника на процесите в Западна Европа и България през XX и началото на XXI век не само в сферата на музиката.


Силвия Стефанова е журналист и радиоводещ. Завършва 9-а ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ в София и българска филология и социална психология в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на пет книги с поезия. Съставител и редактор е на два сборника със стихове на журналисти-поети. През 2012 г. книгата ѝ „Сянка от копнеж“ е представена в Япония при посещението на българската парламентарна делегация там. През 2016 г. става носител на Втора награда в Четвъртия национален конкурс за хайку поезия, а балет „Арабеск“ прави спектакъла „Сянка от копнеж“ по едноименната ѝ книга. През 2017 г. е отличена с Диплома във френската секция на международния конкурс за класическо хайку.

 

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата;

С медийната подкрепа на Аз чета;

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
23.04.2019 г. 12:39
Етикети:
Силвия Стефановапроф. д-р Ева Волицерпроф. Мони Алмалехпроф. д-р Милена Шушуловапроф. Симо ЛазаровЦентър за книгатаНБУ
Учебно-практически и изследователски център за компютърно музициране и звукообработка „Станислав Станчев-Стенли”
департамент "Музика"
Посетено:
940
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29489-predstavyane-na-sred-zvezdite-simo-lazarov-i-muzikalniyat-avangard-na-silviya-stefanova