Издания / премиери

Представяне на книгата „Всеки със своето езеро“ от Ненад Йолдески

16 април, 18:30 ч., Културно-информационен център на Р Северна Македония

Представяне на книгата „Всеки със своето езеро“ от Ненад Йолдески

 

◊ ПОКАНА

Днес, 16 април 2019 г., 18:30 ч., в Културно-информационния център на Република Северна Македония в София ще бъде представено българското издание на книгата „Всеки със своето езеро" от македонския писател Ненад Йолдески.

Ненад Йолдески е роден е през 1986 година в Струга, Македония. Завършва Икономическия факултет и магистратура към катедрата по Общо и сравнително литературознание във Филологическия факултет на тема „Интертекстуалната ирония в модерния и постмодерния разказ". Той е един от основателите на ИНКА (Инициатива за независим културен активизъм), сформирана през 2013 г. в Струга, както и на фестивала за пропагандиране на културата ДРИМON.

Първата му книга „Тишината на Енхалон" печели конкурса НОВИТЕ (2009) – това е сборник с разкази, написани на стружки диалект и сленг. Втората му книга, също сборник с разкази, „Всеки със своето езеро", получава Наградата за литература на Европейския съюз. През 2018 г. излиза романът му „Плуване срещу течението", номиниран за най-престижната литературна награда в Македония – „Роман на годината".

„Всеки със своето езеро" излиза в превод на Таня Попова и издание на „Персей", в поредица, подкрепена от програма „Творческа Европа"). Книгата, разказваща малки истории за големи неща и важни хора, включва 14 къси разказа – напрегнати, драматични, меланхолични и иронични. Те са потопени в атмосферата на очарователния малък град, който постепенно обезлюдява. През последните години Струга, родният град на автора, и Охридското езеро, са претърпели катастрофални промени и са загубили предишния си автентичен вид. На фона на тревожни градски пейзажи са поставени проблемите за остаряването, любовта и тъгата.

Необичайни по своята структура, разказите в сборника „Всеки със своето езеро" преплитат лични и градски истории, документална проза и художествена литература, преклонение към родителите и обикновените хора.

Автор:
КИЦ на Р Северна Македония
Публикация:
16.04.2019 г. 11:40
Посетено:
1022
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29451-predstavyane-na-knigata-vseki-sas-svoeto-ezero-ot-nenad-yoldeski