Издания / премиери

Авторска вечер на Пламен Дойнов

17 април 2019 г., 16.30 ч., Нов български университет

Авторска вечер на Пламен Дойнов

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата и департамент „Нова българистика“ отправят покана за Авторска вечер на Пламен Дойнов на 17 април 2019 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

В центъра на събитието е авторски рецитал на доц. дн Пламен Дойнов, и разговор около неговите книги „Поезия. Събрано и избрано“, „Критика и есеистика. Избрано“ и сборника „Четири гласа за поета и критика Пламен Дойнов“ от проф. Антоанета Алипиева, проф. Антония Велкова-Гайдаржиева, д-р Митко Новков и проф. Михаил Неделчев.

Книгата „Поезия. Събрано и избрано“ събира изцяло три стихосбирки на Пламен Дойнов – „Балът на тираните“ (2016), „София Берлин“ (2012) и „Истински истории“ (2000) и избира отделни стихотворения и поеми от „Висящите градини на България“ (1997), „Любовникът и Маестрото“ (1993) и „Post Festum” (1992), както и няколко най-ранни стихотворения. Тя може да бъде четена и като първата лична антология на Пламен Дойнов – карта за индивидуален лирически свят, начертана върху ценностния хребет на годините от началото на ХХІ век.

Книгата „Критика и есеистика. Избрано“ е съставена от студии, фрагменти и есета, взети от публикуваните досега единадесет литературноисторически и критически книги на Пламен Дойнов. Изданието представя ключови авторски идеи, концепции и търсения в полето на литературната история, критиката и есеистиката, прави ги по-достъпни и като общ обем, и като лаконично формулирани наблюдения и тези. Една критическа лична антология с избрани идеи, понятия, епохи, автори и произведения.

Книгите излизат по повод 50-годишнината на Пламен Дойнов.

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата;

С медийната подкрепа на Аз чета;

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
11.04.2019 г. 12:31