Издания / премиери

Премиера на романа "Трол" от Михал Хворецки

15 април 2019 г., 18:30 часа, Посолство на Словашката република в София

Премиера на романа "Трол" от Михал Хворецки

 

◊ ПОКАНА

Посолството на Словашката република в София и Книгоиздателство „Безсмъртни мисли” имат удоволствието да ви поканят на премиерата на романа „Трол” от словашкия писател Михал Хворецки.

Уводно слово ще произнесе литературният критик Георги Цанков. Презентацията ще се проведе с участието на автора и с преводача Асен Милчев.

Заповядайте на 15 април 2019 г., понеделник, от 18:30 часа в Посолството на Словашката република в София, бул. "Янко Сакъзов" Nо 9 (зад паметника на Васил Левски).

 

Михал Хворецки (1976) не е непознат за българската читателска публика. Досега у нас са излезли вече романите му „Компаньонът” (2012 г.) и „Дунав в Америка” (2013), плод на творческото сътрудничество между преводача Асен Милчев и издателство „Нов Златорог”. Завършил е естетика в Университета „Кирил и Методий” на град Нитра и е защитил аспирантура в Университета на Айова (САЩ). Написал е няколко сборника с разкази и романи, повечето от които са преведени на редица европейски езици, а самият той е преводач от немски и английски. Занимава се и с драматургия. Той е активист за човешки права, блогър и сътрудник по политически и културни теми на вестници и списания в страната и чужбина. В момента работи в Гьоте институт в Братислава, където живее със семейството си.   

За романа "Трол": Добре дошли в жестокия и мрачен свят, установил се след хибридната война, където във властта са тези, които владеят (интернет) пропагандата. Някога историята са писали победителите, а сега тези, които искат да победят. Да бъдеш трол е станало обществено призната професия. Всички вече са забравили, че докато преди троленето е било нещо „тайно”, вършело се е тихо и незабележимо, днес (псевдо)пропагандата се разпространява съвсем открито, а троловете се гордеят със занятието си да разпръскват заблуди. Нещо повече – те го смятат за свой светоглед. С всичко това трябва да се съобразяват героите в романа – млади мъж и жена, които влизат в една „фабрика” за тролове с благородната цел да разобличат авторите на фалшиви новини. Но скоро установяват,че попадайки в тази среда, рискуват да загубят не само идентичността, но може би и живота си…

Изпитвайки на гърба си омразата на троловете в мрежата, които не могат да простят на автора, неговата активна свободомислеща позиция в блога му, той се надява чрез настоящата книга да да се пробуди и вдъхнови критическото мислене и да се преборим с конспиративните измислици и вмешателството в развитието на обществото.    

 

Автор:
Асен Милчев
Публикация:
11.04.2019 г. 14:42
Посетено:
939
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29392-premiera-na-romana-trol-ot-mihal-hvoretski