Издания / премиери

Представяне на книгата „Разказвачът“ от проф. д-р Сава Василев в Русе

9 април 2019 г., 17.30 ч., Регионална библиотека "Любен Каравелов"

Представяне на книгата „Разказвачът“ от проф. д-р Сава Василев в Русе

 

◊ ПОКАНА

Представяне на книгата „Разказвачът“ на проф. д-р Сава Василев

9 април 2019 г., вторник, 17:30 ч.,
РБ „Любен Каравелов“, Фоайе, ет. 2

 

„Разказвачът“ е книга триптих, в която малките повести се опитват да напишат част от големия разказ за превъплъщенията на балканския човек. Онзи, който непрекъснато се отдалечава и приближава от и към себе си. Впрочем, това прави и авторът на тази книга.

„Разказвачът“, „Непокорният Лука“, „Жената и златният Осъм“ дават убежище на много истории, герои и разказвачи. Тук разказът и разказването са най-висшата форма на живот. Начин да се живее, начин да се умира. Излиза, че те са закодирани в кръвната група на балканския човек. Чрез големия разказ за себе си и света, този уникален типаж пътува във времето и върши истински чудеса. Драматични, но и романтични едновременно, защото балканският човек не е лишен от нищо – нито от белезите на историята, нито от авантюрите на настоящето. Затова не бива да ви учудва разказът за нито една среща – особено тази, при която времето спира и невероятното, изненадата, неочакваното раздава плесници на умиращите души, за да ги върне отново към живота.

 

Проф. д-р Сава Василев е литературен историк, специалист по нова българска литература. Роден е през 1957 г. в Каварна. Завършил е Българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. През 1990 г. печели асистентски конкурс в катедра Българска литература на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. През 2001 г. защитава докторска дисертация на тема „Литературния мит Владимир Василев - опит за реконструкция”. Доцент (2003) и професор по история на българската литература (2011). Водещ редактор на поредицата „Литературни кръгове и издания“ на издателство „Слово“. Главен редактор на Алманаха за литература, наука и изкуство „Света гора“. Председател на Националното общество за литература и изкуства „Формула 6“. Към момента проф. Сава Василев е директор на университетската библиотека към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и преподавател в катедра "Българска литература".

 

 

Автор:
РБ "Любен Каравелов" - Русе
Публикация:
08.04.2019 г. 15:28
Посетено:
986
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29374-predstavyane-na-knigata-razkazvachat-ot-prof-d-r-sava-vasilev-v-ruse