Издания / премиери

Представяне на книгата "Крадец на спомени" от Владимир Шумелов

5 април 2019 г., 17.30 ч., Хотел "Арте" - Велико Търново

Представяне на книгата "Крадец на спомени" от Владимир Шумелов

 

◊ ПОКАНА

Хотел "Арте" - Велико Търново
Ви кани

на представянето на книгата "Крадец на спомени" от Владимир Шумелов
(разкази), изд. „Потайниче“, С., 2019 г.

Думи за автора от проф. дфн. Сава Василев
Текстове от книгата чете актьорът Иван Митев
На рояла – Роза Стоева

Заповядайте на 5 април 2019 г., петък, от 17.30 ч. в Хотел "Арте" - Велико Търново, ул. „Стефан Стамболов“ 4 (до пл. „Велчова завера“) – пиано бар.


"Книгата с разкази и новели „Крадец на спомени“ е подготвена в навечерието на 60-годишния юбилей на писателя Владимир Шумелов, но излиза по-късно по културния проект „За буквите“ на Ангел и Мария Колеви от Филаделфия, САЩ. Тя съдържа 16 разкази и новели, някои от които ремиксирани и ремастерирани варианти на по-стари негови текстове, които се печатат за първи път в този вариант, както и нова проза. Сглобена така, книгата оформя пъзел на една духовна интимна вселена като част от автопортрета на времето – авторефлективност, пълзяща между минало, настояще и бъдеще; в същото време тя е и художествен дневник, но и албум с любими снимки-текстове (спомени).

Смятам, че книгата „Крадец на спомени“ в парадигмата на търсенията на Владимир Шумелов от предишните му белетристични сборници се явява поредна брънка от неговия размисъл за света и на липсата на удовлетвореност от отговорите, които намираме и чиято окончателна сигурност винаги ни се изплъзва."
Д-р Радка Пенчева

"Заглавието на този сборник с разкази е сантиментално, но в сантименталността на автора няма нищо сладникаво: спомените са сурови, остри, действителността изниква като зад стъкло, строшено с чук. При все по-силната тенденция към инфантилизиране на почерка и сюжетите в съвременната българска литература, тази книга е определено „за възрастни“.
Георги Гочев – рубрика „Витрина“ на в. „Литературен вестник“,
бр. 12, 27.03. – 2.04.2019 г.

 

◊ ЗА АВТОРА

Владимир Шумелов е роден на 20.10.1958 г. в Перник. Завършва основно образование в Дупница (1973, тогава Станке Димитров) и средно – СПТУЕ (дн. Професионална гимназия по електроника) „А. С. Попов“ (1976) във Велико Търново. През 1982 г. се дипломира като магистър в специалността „Българска филология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Живее и работи във Велико Търново. В началото на 90-те години на XX в. е асистент по общо езикознание във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Един от основателите и председател на Сдружение на литературни дейци „Света гора“ във Велико Търново (от 1996 г. до закриването му през 2002  г.), член на националното Сдружение на български писатели в София (от 1999 г.). От 2009 г. е в Управителния съвет на Национално общество за литература и изкуства „Формула 6“ – В. Търново. Един от основателите на Сдружение „Клуб на дейците на културата – Велико Търново“ (2016). В пе­ри­о­да след 1990 г. има над 500 публикации: бе­лет­рис­ти­ка, пуб­ли­цис­ти­ка, есе­та, пре­во­ди, ста­тии, ре­цен­зии, отзиви в на­уч­ни из­да­ния за ху­ма­ни­та­рис­ти­ка и сбор­ни­ци; редактор на книги от различни жанрове, автор на предговори към тях; редактор на юбилейни вестници във Велико Търново („Гайда“, „Земята на българите“, „Велико Търново“, „Независимост“), автор и редактор на статии за енциклопедии. Публикува многобройни критически статии и белетристични текстове в специализирани литературни сайтове в интернет. Главен редактор и редактор в различни културни издания: в. „Артфорум“ (1997-2002), Алманах „Света гора“ (от 1997 г.), в. „Литературен бюлетин“ (2013) и др. Гост-редактор на специален български брой на френското списание за новелистика „Брев“ (Brèves, № 58, 1999). Член на  журита в прегледи на литературната продукция във Велико Търново, Стара Загора, Бургас и др. Съставител и автор на справочник „Литературно Търново. Търновски писатели и книжовници от св. Теодосий Търновски до наши дни“ (изд. „НЧ „Даскал Петър Иванов“, Ст. Загора, изд. „Огледало“, С., 2019). Негови текстове са публикувани на френски, английски, сръбски, македонски език.

През 2012 г. печели Втора награда в конкурса за Кратка проза на електронните списания „LiterNet“ (България) и „eRunsMagazine“ (САЩ – Канада) – разказа „Майната ви“; през 2013 г. – Втора награда в Националния конкурс за разказ на младежка тема на Община Варна – разказа „Пътеката“; през 2014 г. – Първа награда за проза с разказа „Пърформанс на пчелата в полет, ден преди…“ в Националния конкурс „Дървото на живота", посветен на Станка Пенчева (Стралджа); през 2015 г. – Втора награда в конкурса „Любовта в края на кабела“ на Фондация „Буквите“ – за „Разговорът“; през 2015 г. – Втора награда за разказ в Третия национален конкурс на сайта за литература „e-Lit.info“ и Община Троян „Любовен човек“ – за „Любов, отново“; през 2016 г. – Първа награда за разказ в конкурса „Атанас Липчев“ (Варна) – за „Фотоувеличение“; през 2016 г. – Първа награда в конкурса „Дървото на живота“, посветен на Станка Пенчева (Стралджа) – за „Деветият кръг“; през 2017 г. – Втора награда в конкурса за Кратка проза на електронните списания „LiterNet“ (България) и „eRunsMagazine“ (САЩ – Канада) – за „Фотографията“; Трето място в литературния конкурс „Изящното перо“ на Салона за българска култура и духовност в Чикаго, САЩ, 2017 г. – за разказа „Тъндъртийф“.

От началото на 2013 г. работи като гл. експерт и координатор в дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ на Община Велико Търново.

Автор е на книгите с разкази и новели „Двойно“ (изд. „Елпис“, В. Търново, 1994; Голяма награда за дебютна прозаична книга „Южна пролет’95“, награда „Дебюти“ на фондация „Славяни“); „Между Бекет и Аз“ (изд. „ПАН-ВТ“, 1998; изд. „Фабер“, 2003, В. Търново; Национални награди „Интелект’98“ и „Светлоструй’99“); „И така нататък“ (изд. „Фабер“, В. Търново, 2007); „Каквото дойде. Четири писма за любовта“ (изд. „Фабер“, В. Търново, 2014); „Крадец на спомени“ (изд. „Потайниче“, С., 2019); на книгите с есеистични и литературнокритически текстове „Накърнимото“ (изд. „Жанет 45“, Пловдив, 2004); „Цветните спомени на греха“ (изд. „Фабер“, В. Търново, 2009); „Лисица в кокошарника“ (изд. „Фабер“, В. Търново, 2013); Pink Floyd. Елипси“ (изд. „Фабер“, В. Търново, 2013); „Ще чакам дъгата“ (изд. „Либра Скорп“, Бургас, 2017); съст. на „Биобиблиография на Владимир Шумелов“ (изд. „ДАР-РХ“, В. Търново, 2015).

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
03.04.2019 г. 14:56
Посетено:
1079
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29344-predstavyane-na-knigata-kradets-na-spomeni-ot-vladimir-shumelov