Издания / премиери

Представяне на книгата „Спомени” на Петко Венедиков

8 април 2019 г., 18.30 ч., Нова конферентна зала - Ректората

Представяне на книгата „Спомени” на Петко Венедиков

 

◊ ПОКАНА

Културният център на Софийския университет и издателство „Петко Венедиков“ имат удоволствието да ви поканят на представянето на книгата „Спомени” на видния български юрист Петко Венедиков, бивш декан (1940–1941 г., 1943–1944 г.) на Юридическия факултет на Софийския университет.

Събитието ще се състои на 8 април 2019 г. от 18.30 ч. в Нова конферентна зала в Ректората (Огледалната зала).

За книгата ще говорят литературоведът проф. Михаил Неделчев, историкът проф. Антонина Кузманова, съдия Васил Петров. Разговорът ще води доц. Стоян Ставру.

В своите „Спомени” (второ, допълнено издание, 2018), Петко Венедиков рисува важни щрихи към портрета на българската интелигенция през най-турбулентните години на XX век: от израстването си във видния род Венедикови, сред бивши и бъдещи държавници, общественици и писатели, през плодотворните срещи и сблъсъци на мнения в Университета до нелеката съдба, споделена от редица учени и прависти след 1944 г. Всичко това е описано от умел разказвач с блестящ юридически ум.

„Личният разказ на Петко Венедиков за неговата младост вплита в себе си и спомените за десетки и десетки видни българи, с които неговото семейство, а впоследствие и той лично са общували. Безценни са тези свидетелства за хора като Иван Вазов, Симеон Радев, за писателите от Кръга „Мисъл“, за министри, депутати, публицисти, дори аферисти”, пише за книгата проф. Михаил Неделчев.


Изданието е осъществено с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Автор:
Културен център на СУ
Публикация:
04.04.2019 г. 16:13
Етикети:
Споменипредставяне на книгаКултурен център СУ
Петко Венедиков
издателство „Петко Венедиков
Посетено:
884
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29303-predstavyane-na-knigata-spomeni-na-petko-venedikov