Издания / премиери

Премиера на "Огледало на въображението" от Светлозар Василев

20 март 2019, 19:00 ч., Литературен клуб „Перото” - НДК

Премиера на "Огледало на въображението" от Светлозар Василев

 

◊ ПОКАНА

Може ли въображението ни да се огледа в киното и каква е връзката между седмото изкуство и психоанализата?

Каним ви на една нестандартна премиера в рамките на София Филм Фест 2019! 

„Огледало на въображението” е първата монография в областта, писана от български психоаналитик, и ще бъде представена на 20 март от 19:00 ч. в Литературен клуб „Перото”.

„Огледало на въображението. Психоанализа на филмовото преживяване“  отразява опит и авторови тези, генерирани чрез метода „анализ на зрителското преживяване“ в рамките на инициативата „Психоанализа и кино“. Нейният екип възниква като неформална инициатива на група аналитици, психотерапевти и университетски преподаватели. Методът ѝ се основава на разбирането, че психоаналитичният филмов прочит изисква отчитане не само на естетическите и смислови послания на произведението, но и на емоционалните преживявания. Този подход е известен като анализ на зрителското преживяване и предполага личен опит с психоанализа на изследователя. По думите на д-р Майя Младенова много от филмите, които са анализирани в книгата, „повдигат теми, които едва ли биха могли да бъдат публично обсъждани, ако не беше устойчивата, дългогодишна, новаторска работа на поколения аналитици – темата за насилието, инцеста, травмата, войната като насилие, а не като героизъм, и ред други. В този смисъл киното, такова, каквото го познаваме и обичаме сега, съществува и благодарение на усилията на аналитиците.”

Светлозар Василев е психоаналитик и преподавател в Нов български университет. Завършил е медицина, след което специализира и работи като психиатър. Докторската му дисертация проучва връзките между неблагополучията в детството и възникването на психични разстройства в зряла възраст. Преподава в Медицински университет, София, Бургаски свободен университет, а от 1998 г. е щатен преподавател към НБУ, където води лекции в областта на социалната работа, човешките отношения, емоционалното развитие и неговите отклонения и приложението на психоанализата към лидерството и функционирането на групите и общностите. През 2009 година заедно със свои колеги създава инициативата „психоанализа и кино“, която организира регулярни дискусии на филми и съвместни инициативи със София Филм Фест, фондация Аполония и Дом на киното, София.

Заповядайте на премиерата на „Огледало на въображението” на 20 март, сряда, от 19:00 ч. в Литературен клуб „Перото”! Специални гости ще бъдат писателят Георги Тенев и д-р Майя Младенова.

Автор:
Изд. Колибри
Публикация:
19.03.2019 г. 17:01
Етикети:
монографияпремиера на книгаиздателство Колибри
Светлозар Василев
Огледало на въображението. Психоанализа на филмовото преживяване
Посетено:
1002
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29226-premiera-na-ogledalo-na-vaobrazhenieto-ot-svetlozar-vasilev