Издания / премиери

Премиера на „Фламинго за обяд” - нов сборник с разкази от Любомир Николов

20 март 2019, 18:30 часа, Dada Cultural Bar - София

Премиера на „Фламинго за обяд” - нов сборник с разкази от Любомир Николов

 

◊ ПОКАНА

След няколко години мълчание писателят Любомир Николов се завръща на литературната сцена с „Фламинго за обяд”! Новият сборник с къси разкази на Николов съдържа 50 кратки истории, които, в типичния за автора си стил, издават по елегантен начин високата ерудиция и финото чувство за хумор на Николов.

Оставайки верен на стила си, авторът на „Щастливите хора” ни запознава с истински пъстроцветна палитра от колоритни персонажи, които едновременно разсмиват, натъжават и провокират читателя да се замисли малко по-дълбоко над ежедневното и над света, който ни заобикаля. Сред героите във „Фламинго за обяд” са човекът бонзай, 22-годишният философско-стоически изследовател Марко и хазайката му в околностите на Братислава г-жа Бехерова, равнодушният селски клисар, който разговаря с кон и с… Чингис хан, нестандартният диктатор, който обича графитите и мечтае от дете да боядиса целия свят, няколко колоритни крадци на фламинго и още куп непредвидими чудаци.

Автор на корицата на новия сборник е Живко Петров.

Любомир Николов е добре познат майстор в жанра (на късия) разказ. Автор е на сборниците „Въжеиграчът Карой” и „Очи на сляп, език на болен”, номинирани за наградата „Хеликон” съответно през 2010 и 2012 г. Следват други два успешни сборника – „Слънчев бряг – код жълто” (новели) и „Щастливите хора”, който излезе в края на 2016 г. Сред престижните литературни отличия на Николов е и наградата „Чудомир”. Негови текстове са публикувани в редица български издания – „Капитал Лайт”, „Труд”, „Литературен вестник”, „Сега”, „ЛИК”, „Море”, „Съвременник”, „Знаци”, „Страница”, както и в няколко български и чужди антологии. Разкази на Любомир Николов са превеждани и публикувани на английски, испански и словашки език.

Най-новото от него – „Фламинго за обяд”, ще бъде официално представено на 20 март (сряда) от 18:30 часа в столичния Dada Cultural Bar (ул. „Георги Бенковски” 11).

Заповядайте! Вход свободен, а доброто настроение – гарантирано!

Автор: Изд. Сиела
19.03.2019 г. 16:03
Посетено: 612
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29223-premiera-na-flamingo-za-obyad-nov-sbornik-s-razkazi-ot-lyubomir-nikolov