Издания / премиери

Премиера на книгата „Поезия и превод. Любовната лирика на Пабло Неруда“

19 март 2019 г., 16.30 ч., Нов български университет

Премиера на книгата „Поезия и превод. Любовната лирика на Пабло Неруда“

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата представя „Поезия и превод. Любовната лирика на Пабло Неруда“ на Венета Сиракова на 19 март 2019 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещ на събитието е проф. д-р Дияна Янкова, а дискутанти са доц. д-р Анушка Леви и гл. ас. д-р Венета Сиракова.

Книгата е първо по рода си изследване в България по проблемите на превода на български език на поезията на чилийския поет-нобелист Пабло Неруда (1904–1973). Представя някои особености при преизразяването на чужд език на едни от най-изплъзващите се в превода аспекти на поетичния текст – звукова организация, метрика и римуване, въз основа на съществуващите преводи на български език на някои от най-емблематичните любовни стихове на чилийския поет. Чрез анализа на онези пластове от формата на поетичния текст, които неминуемо понасят загуби в превода, се прави опит да се установят определени закономерности за възможностите на тяхното пресъздаване в чужда езикова, литературна и културна среда, а чрез открояването на обективните трудности при превода на свой ред се отдава дължимото на талантливите преводачи на любовната поезия на Неруда на български език.

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата;

С медийната подкрепа на Аз чета;

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
08.03.2019 г. 14:07
Етикети:
проф. д-р Дияна ЯнковаПабло НерудаЦентър за книгатаНБУ
гл.ас.д-р Венета Сиракова
доц. д-р Анушка Леви
Венета Сиракова
Посетено:
849
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29136-premiera-na-knigata-poeziya-i-prevod-lyubovnata-lirika-na-pablo-neruda