Издания / премиери

Премиера на новото допълнено издание на „Александрийската школа“ от Йован Христич в превод и съставителство на проф. Светлозар Игов

6 март 2019, 18 часа, Дружество на писателите – Пловдив

Премиера на новото допълнено издание на „Александрийската школа“  от Йован Христич в превод и съставителство на проф. Светлозар Игов

 

◊ ПОКАНА

Пролетният литературен салон на Дружеството на писателите – Пловдив стартира на 6 март, утре, от 18.00 часа с премиера на новото допълнено издание на „Александрийската школа“ – знаменитата книга на един от най-големите сръбски поети и културолози, Йован Христич.

Томчето е в превод, съставителство и редакция на проф. Светлозар Игов и включва освен първото издание - неиздавани предсмъртни стихове на Христич - мрачно-светли ламентации за чезнещия живот, за сенките на любовта.

Големият сръбски поет и есеист е познат на българския читател освен с поезията си – и с великолепните есета от книгата „Пътуване из Средиземноморието“.

Проф. Светлозар Игов ще разкаже спомени за Йован Христич, а новото издание на „Александрийската школа“ ще бъде представено от литературния критик Йордан Ефтимов.

Мястото е същото – ул. „Княз Александър I Батенберг“ 27, ет. 2, Дружество на писателите – Пловдив.

Вход свободен, продажби – на промоция.

Ето и едно стихотворение от Три песни любовни, с които завършва великолепното томче на Йован Христич, преведено от Светлозар Игов:

1.

Сега не му остава нищо друго освен да напише стихотворение
за докосванията целувките шепотите
и с думи някак да ги съхрани да не потънат в зева на забравата.

Лъже се. Думите не съхраняват нищо и отнасят всичко
както вятърът който влезе през прозореца и отнесе всичко
когато за последен път се прегърнаха.

 

Автор:
Дружество на писателите – Пловдив
Публикация:
05.03.2019 г. 15:28
Посетено:
1181
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29114-premiera-na-novoto-dopalneno-izdanie-na-aleksandriyskata-shkola-ot-yovan-hristich-v-prevod-i-sastavitelstvo-na-prof-svetlozar-igov