Издания / премиери

Представяне на „Сред звездите: Симо Лазаров и музикалният авангард (хроники)“

14 март 2019 г., 18.00 ч., Книжарница Хеликон – Витоша

Представяне на „Сред звездите: Симо Лазаров и музикалният авангард (хроники)“

 

◊ ПОКАНА

Имаме удоволствието да ви поканим на представянето на книгата на Силвия Стефанова – „Сред звездите: Симо Лазаров и музикалният авангард (хроники)“. Това е първата книга, която разглежда развитието на електронната музика у нас и творчеството на композитора Симо Лазаров, наред със световноизвестни имена в жанра.

Заповядайте на 14 март 2019 г. от 18.00 ч. в книжарница Хеликон – Витоша (София, бул. „Патриарх Евтимий“ 68).

 

„Сред звездите: Симо Лазаров и музикалният авангард (хроники)“ + CD, Силвия Стефанова

Това е книга за авангарда в електронната музика на ръба на две епохи, няколко прехода, един океан и една Желязна завеса. За пръв път българско издание разглежда развитието на електронната музика у нас и творчеството на композитора Симо Лазаров успоредно със съдбите на фантастичните мечтатели в жанра Леон Теремин, Луиджи Русоло, Едгар Варез, Оливие Месиен, Пиер Шефер, Пиер Булез, Лучано Берио, Карлхайнц Щокхаузен, Робърт Муг, Джон Кейдж, Янис Ксенакис, Луиджи Ноно, Джорджо Мородер, Жан-Мишел Жар, Вангелис и Исао Томита.

Книгата повежда читателя към предчувствието за една „възможна“ България, чието израстване бе обуздано от Берлинската стена и сенките на Сталин. Тя се докосва до извори и факти, неизползвани у нас досега.

Тази книга е дръзка, защото е книга за музиката на незримото, за копнежа да полетиш и преминеш пространството, което разделя теб и Космоса, невидимото и видимото, традиционното и авангардното...

Към книгата има и диск с музика на маестро Лазаров, селектирана специално за това издание.

 

Силвия Стефанова е журналист и радиоводещ. Завършва 9-а ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ в София и българска филология и социална психология в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на книгите с поезия: „Пришълка“ (2002), „Месия в оставка“ (2003), „Сянка от копнеж, ехо от класическа японска поезия“ (2010), „Обречено красиви“ (2013) и „Кой ме обича, шепот на душа“ (2014). Съставител е на сборниците със стихове на журналисти-поети: „Време за кактуси“ (2003) и „Време за камъни“ (2013). През 2012 г. книгата й „Сянка от копнеж“ (изд. „Изток-Запад“) е представена в Япония при посещението на българската парламентарна делегация там. През 2015 г. печели Наградата за синтез на изкуствата на НБУ. През 2016 г. става носител на Втора награда в Четвъртия национален конкурс за хайку поезия, а балет „Арабеск“ прави спектакъла „Сянка от копнеж“ по едноименната й книга. През 2017 г. е отличена с Диплома във френската секция на международния конкурс за класическо хайку.

 

Автор:
Изд. "Изток-Запад"
Публикация:
06.03.2019 г. 17:06
Етикети:
електронна музикаСилвия Стефановапремиера на книгаиздателство Изток-Запад
Сред звездите: Симо Лазаров и музикалният авангард
Посетено:
1011
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29110-predstavyane-na-sred-zvezdite-simo-lazarov-i-muzikalniyat-avangard-hroniki