Издания / премиери

Черна книга на правителственото разхищение в България за 2018 г.

Представяне в Русе на 21 февруари 2019 г. от 17 ч. в Австрийската библиотека

Черна книга на правителственото разхищение в България за 2018 г.

 

◊ СЪБИТИЕТО

Черната книга на правителственото разхищение в България за 2018 г. е вече факт!

Нейното представяне в Русе ще бъде на 21 февруари 2019 г. (четвъртък) в Австрийска библиотека на пл. „Свобода" 4 от 17 ч. в партньорство с Международно дружество „Елиас Канети".

За четвърта поредна година Фондация за свободата „Фридрих Науман" събира съвместно с разследващи журналисти случаи на пилеене на парите на българския и европейския данъкоплатец. И тази година книгата съдържа 15 случая на безотговорно харчене, разхищение на средства и корупция. Те са в резултат и на небрежност, и на недобросъвестно отношение от страна на институциите, и на корупция.

Черната книга няма претенциите да бъде изчерпателна, а цели да насочи вниманието на гражданите да изискват отчетност и прозрачност за парите си, които плащат на държавата, във вид на облози. Българските данъкоплатци следва да търсят сметка от държавната администрация, как и за какво тя харчи парите ни! Засиленият граждански контрол може да доведе до подобряване работата на институциите.

В книгата има статии, засягащи общонационални проекти като АЕЦ - Белене, КТБ, Министерство на отбраната, МВР, БДЖ, Държавна консолидационна компания. Също така има случаи от Варна и Пловдив, Ловеч, Севлиево, Враца, Благоевград и община Рудозем.

В предговора на книгата икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев се фокусира върху пропуснатите възможности за обществото ни да живее по-добре в резултат на некомпетентно управление. В него той обобщава, че в Черната книга „става въпрос за напълно целенасочено ограбване на ресурса на данъкоплатците и насочването му към конкретни облагодетелстващи се лица".

В работата по изготвянето на Черната книга част работиха разследващи журналисти като Доротея Дачкова от в-к „Сега", Георги Ангелов от dnevnik.bg, Светослав Метанов от offnews.bg, регионални журналисти от информационния сайт zaistinata.com като Спас Спасов, Емилия Димитрова Данкова, Зарко Маринов, Мариета Димитрова, и икономиста Георги Ганев.

В Черната книга тази година водеща е темата за лошото правосъдие и високата цена, която плащаме като данъкоплатци и индиректно с лошото качество на живот.

Актуалната тема за парите за отбрана и модернизиране на армията бе отразена в Черната книга на правителственото разхищение от автора на статията „Милиарди да отбрана и за скраб" от Георги Ангелов. Проучванията му показват, че „близо два милиарда са похарчени без ясни приоритети и често без връзка на един проект с друг."

Темата за БДЖ присъства всяка година в Черната книга и в това издание Светослав Метанов разказва историята на „БДЖ – потъване по план".

 

Автор: Международно дружество „Елиас Канети"
19.02.2019 г. 14:52
Посетено: 843
Етикети: корупция, представяне, Русе, Международно дружество „Елиас Канети, небрежност, разхищение, Фондация за свободата „Фридрих Науман, Черна книга на правителственото разхищение
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29045-cherna-kniga-na-pravitelstvenoto-razhishtenie-v-balgariya-za-2018-g