Издания / премиери

Премиера на „Основни лексикографски проблеми и семантичен речник-минимум“ от проф. Иван Касабов

21 февруари 2019 г., 16.20 ч., НБУ

Премиера на „Основни лексикографски проблеми и семантичен речник-минимум“ от проф. Иван Касабов

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата представя „Основни лексикографски проблеми и семантичен речник-минимум“ от проф. Иван Касабов на 21 февруари 2019 г. от 16.20 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет. Модератори на събитието са проф. д-р Енчо Герганов и доц. д-р Васил Гарнизов.

В увода на своята книга авторът определя като обект на изследване семантичната, съдържателна страна на езика в неговата основна единица – думата и съответно нейното лексикографско представяне, а като предмет семантичните проблеми на речниковата практика, които се предлагат чрез семантичен речник-минимум като необходим и достатъчен репрезентатор на българската лексикална система в цялост, както и на основните семантични отношения в нея. Естествено целта е изследване и предлагане на решение на тези проблеми.

Изданието се състои от три части. Теоретичният дял е в първите две части „Семантични проблеми на лексикографията“ и „Теория за речник-минимум“. Приложният дял е представен от „Семантичен речник-минимум“ с неговата семантично-полева и азбучно-тълковна част. Предложена е и обща синоптична схема на лексико-семантичните полета в езика.

За автора:

Иван Касабов е доктор на филологическите науки и професор по езикознание, реторика и семиотика в Нов български университет. Завършва българска филология и философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ръководи и изпълнява мащабни международни и национални научно-изследователски и издателски проекти. Работи над тридесет години като лексикограф в Института за български език при БАН. Публикува редица студии и множество научни статии, голяма част от които в международни научни издания.

 

Видео на живо във фейсбук страница Център за книгата;
С медийната подкрепа на Аз чета;

Автор: Център за книгата
15.02.2019 г. 16:59
Посетено: 846
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29036-premiera-na-osnovni-leksikografski-problemi-i-semantichen-rechnik-minimum-ot-prof-ivan-kasabov