Издания / премиери

Премиера на дебютната книга с поезия на Евелина Митева „Двор на спокойствието“

18 февруари 2019 г., 18:00 часа, Литературен клуб на Столична библиотека

Премиера на дебютната книга с поезия на Евелина Митева „Двор на спокойствието“

 

◊ ПОКАНА

На 18 февруари 2019 г. от 18:00 часа в Литературния клуб на Столична библиотека издателство „Скалино“ представя дебютната книга с поезия на Евелина Митева „Двор на спокойствието“, като част от поредицата „Дебюти в Столична библиотека“. С думи от Цочо Бояджиев и Марин Бодаков.

Заповядайте!

 

"Честна поезия, с овладяната страст и спокойствието на автентичното човешко слово. Поезия, обагрена от меките цветове на есента и от светлата тъга по младостта, която си тръгва, но и неизбежно остава в чувствителната душа. Евелина Митева споделя с нас съкровените си чувства, но не ни ги натрапва. Една деликатна дистанцираност предоставя на читателя свободата да определи сам степента на своята съпричастност. Възможно е да се заблуждавам, но ми се струва, че Евелина все пак се опитва – и съумява – да ни предпази от произволните, прекалено директни интерпретации на своите поетични изповеди, припомняйки ни, че трансформирано в художествен текст, едно преживяване придобива известна доза условност, че в самата тази трансформация болката по причудлив начин се смесва със сладостта, че поезията може да бъде това, което ни заселва в лелеяния „двор на спокойствието“.
Цочо Бояджиев

 

Евелина Митева (1981) е родена във Вилнюс, израснала в Ямбол и София. Завършила е философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е специализирала средновековна философия в университетите на Бари и Кьолн. Автор е на монографията „Антропологията на Алберт Велики“ (Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 2016) и има многобройни философски публикации предимно на английски, превежда също така философски текстове от латински и немски. Пише поезия на български, а нейни стихотворения са превеждани и  публикувани на испански, румънски и македонски.

 

 

Автор:
Издателство „Скалино“
Публикация:
15.02.2019 г. 13:59
Посетено:
1409
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29033-premiera-na-debyutnata-kniga-s-poeziya-na-evelina-miteva-dvor-na-spokoystvieto