Издания / премиери

Александрийската школа: Среща с поезията на Йован Христич

19 февруари 2019, 18:00 часа, PhotoSynthesis

Александрийската школа: Среща с поезията на Йован Христич

 

◊ ПОКАНА

Александрийската школа: Среща с поезията на Йован Христич

За работата си над второто допълнено издание на антологията с избрани стихотворения и за приятелството си с Йован Христич ще говори проф. Светлозар Игов, автор на предговора и преводач на изданието, както и на сборника с есета на Христич "Пътувания из Средиземноморието".
 
За съвременната сръбска поезия и мястото на автора в нея ще говори доц. Йордан Ефтимов от Нов български университет.
 
19 февруари 2019 (вторник), 18:00 часа
PhotoSynthesis - място за фотография, хора и идеи
бул. "Васил Левски" 57 - София

Заповядайте!

* * *

Йован Христич (1933-2002) е поет, есеист, драматург и критик. Един от критиците, закрилящи лириката на сръбския модернизъм и авангард. От 1971 г. е постоянен театрален наблюдател на списание „Книжевност", театралните му рецензии са издадени в четири тома.Освен в родината, му негови драми са играни в САЩ, Швейцария, Полша, Словакия, Финландия и др. Поезията и есетата му са превеждани на всички европейски езици.Председател на Сръбския ПЕН център.

На български език е представен в антологията „Нощен полет. Петима сръбски поети" (прев. Светлозар Игов и Николай Кънчев, изд. „Народна култура", 1989) и с отделни стихотворения и есета в превод на Светлозар Игов в Бюлетина на СБП, в. „Литературен фронт", в. „Литературен форум", в. „АБВ", „Литературен вестник" и в списанията „Език и литература", „Летописи", „Литература" и „Страница".

 
 
Автор: Организаторите
16.02.2019 г. 13:05
Посетено: 1106
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29030-aleksandriyskata-shkola-sreshta-s-poeziyata-na-yovan-hristich