Издания / премиери

Представяне на книгата "Музеят – възможен и невъзможен" от Николай Папучиев

19 февруари 2019, 17 часа, ИЕФЕМ - БАН

Представяне на книгата "Музеят – възможен и невъзможен" от Николай Папучиев

 

◊ ПОКАНА

Научната група на Националния етнографски музей

и издателство „Кралица Маб”

организират

разговор за книгата "Музеят – възможен и невъзможен. Предизвикателства на масовата култура, стратегии на пазара и носталгично помнене на миналото" от Николай Папучиев.

За книгата ще говорят гл. ас. д-р Иглика Мишкова и проф. Николай Аретов. 

Авторът ще представи видеопрезентация по темата на труда, която да стане основа за професионален разговор за музеите днес.

19.02.2019 (вторник) от 17.00 ч.

Зала 19 на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, ул. "Московска" 6А (Княжеския дворец).

Заповядайте!

 

За изданието:

Как вещите от миналото се превръщат в ценно материално наследство? Какво се случва с него и как функционира то в условията на съвременната култура? Какво правят музеите, галериите и отделни частни колекции, за да участват в конструирането на исторически проверен наратив за преживяното? Как места за забавление – като ресторанти и барове – се превръщат в пазарни агенти, опериращи с носталгичното чувство по още незавършилото минало?

Това са едни от най-важните въпроси, които задава изследването, полагайки ги в контекста на формиране на групови идентичности в периода след 1989 г. Проблемите на колективната памет в условията на съвременната масова култура, носталгията и различните пазарни стратегии, опериращи с артефактите от миналото, са анализирани през частните интереси и общите политики за охрана на културното наследство.

 

Автор:
Николай Аретов
Публикация:
18.02.2019 г. 18:51
Етикети:
Посетено:
933
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/29027-predstavyane-na-knigata-muzeyat-vazmozhen-i-nevazmozhen-ot-nikolay-papuchiev