Издания / премиери

"Кръстен съм, но дали съм обърнат към Бога" - премиера на книгата и дискусия от поредицата "Православие и съвремие"

8 февруари 2019, 18:30 часа, Ателие-книжарница "Къща за птици"

"Кръстен съм, но дали съм обърнат към Бога" - премиера на книгата и дискусия от поредицата "Православие и съвремие"

 

◊ ПОКАНА

Издателство "Омофор"
и
Ателие–книжарница „Къща за птици“

Ви канят на

представянето на книгата "Кръстен съм, но дали съм обърнат към Бога"

на митрополит Антоний Сурожки

и

дискусия от поредицата "Православие и съвремие" на тема "Семената на кръщението в човешкото сърце"

 

Митрополит Антоний (1914-2003) е един от най-обичаните духовници за поколения вярващи и един от най-четените православни автори на съвремието.

Новият сборник е четвъртото заглавие под авторството на митрополит Антоний в каталога на издателство „Омофор“ след книгите „Началото на молитвата“, „Бракът като подвижничество“ и „Молитвата и животът“. Преводът от руски е на Евгения Николчева, а редактор е Венета Дякова.

Изданието съдържа беседи на митрополит Антоний Сурожки, изнесени пред негови енориаши в Лондон в периода септември – декември 1994 г. Беседите са посветени на светото Кръщение и на нашите вътрешни основания, с които пристъпваме към него. Днес, когато духът на времето сякаш е пропит от формалистично отношение към Тайнството, тази книга е особено необходима. От една страна, тя е насочена към онзи, който прави първите си стъпки във вярата. И от друга – към всеки, който е отдавна в Църквата, но от водовъртежа на житейските стихии е изгубил хоризонта за това, че „нашата надежда и спасение се намират там, където е Христос, тоест в онзи център, където всички сили на бурята се срещат и където вълнението стихва, защото там е Бог, Който е несъкрушим“.

В рамките на събитието ще се състои и дискусия от поредицата „Православие и съвремие“ под надслова „Семената на Кръщението в човешкото сърце“, провокирана именно от въпросите, поставени в книгата на митрополит Антоний.

Участници в дискусията ще бъдат отец Стефан Стефанов, председател на храм „Св. Николай Чудотворец“ - Русе, доц. д-р Мариян Стоядинов, зам.-декан и преподавател в Православния богословски факултет на Великотърновския университет, и Венета Дякова, редактор на книгата.

Очакваме ви!

 

Къде: Ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. "Проф. Асен Златаров" 22)

Кога: 8 февруари (петък), 18:30 ч.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
04.02.2019 г. 16:03
Етикети:
Посетено:
929
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28972-krasten-sam-no-dali-sam-obarnat-kam-boga-premiera-na-knigata-i-diskusiya-ot-poreditsata-pravoslavie-i-savremie