Издания / премиери

Представяне на "Лечителят" - сборник с африкански разкази от Марек Вадас

6 февруари 2019, 19 часа, Посолство на Република Словакия в София

Представяне на "Лечителят" - сборник с африкански разкази от Марек Вадас

 

◊ ПОКАНА

На 6 февруари в Посолство на Република Словакия (ул. "Янко Сакъзов" 9) в София от 19 часа ще представим на българската публика "Лечителят“ - една забележителна книга, сборник с африкански разкази от словашкия писател Марек Вадас (р. 1972). Той живее дълги години в Камерун, слива се с местната култура, сприятелява се с хората и в книгата му звучат автентичните гласове на децата, жените и мъжете от Африка.

Книгата ще представи преводачът ѝ Николай Фенерски.

 

"Лечителят“ е заглавието на сборника с африкански разкази от словашкия писател Марек Вадас. Авторът живее години наред в Африка, сприятелява се с водача на едно голямо камерунско племе, става дори негов съветник и приема живота си там не като посещение на екзотична туристическа дестинация, а като висша мисия и призвание. Пише историите си, вдъхновен от преживяното, чутото, видяното. Всички герои в сборника са хора, живеещи в 21. век с хилядолетните си вярвания, с традиционната си култура, но и твърде много повлияни от нашествието на белия човек и неговите „цивилизационни ценности“. Ние често забравяме, че европейската култура е само част от културата на цялото човечество и че Европа е дала на света велики философи и учени, но в същото време пак Европа е „отнела невинността“ на всички останали континенти. Цивилизацията пристига едновременно с покварата. И никой друг човек не е донесъл на света толкова беди, колкото белият.

„Лечителят“ е заглавие – метафора, каквото трябва да бъде всяко едно добро заглавие. Светът има нужда от лечител, казва ни Марек Вадас. Разболял се е досущ като герой в някой от разказите му – от нелечима болест, за която никой не знае цяр. Историите не са просто екзотични и странни приказки за екзотични и странни хора. В тях можем са открием себе си, своите страхове и надежди, а това означава, че общозначими и говорят за общовалидните човешки закони. Независимо какъв е цветът на кожата ти, независимо дали си израснал в Гренландия, Нова Зеландия или Филипините, ти си човешко същество и за теб категориите добро и зло са абсолютно същите както за всеки друг. Тази универсалност на ценностите ни припомня Марек Вадас, един от представителите на не твърде популярната у нас съвременна словашка литература. В Словакия след демократичните промени настъпва същото отдръпване от четенето на словашки автори както у нас хората спряха да четат български автори. Марек Вадас е яркото доказателство, че словашката литература вече е успяла да се освободи от маргиналността и посредствеността, налагани през соца. „Лечителят“ е книга, която ще оценят високо всички добри читатели.

Автор: Издателство ДИВА
04.02.2019 г. 15:39
Посетено: 554
Етикети: Николай Фенерски, сборник, премиера на книга, африкански разкази, Марек Вадас, Лечителят, Издателство ДИВА
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28971-predstavyane-na-lechitelyat-sbornik-s-afrikanski-razkazi-ot-marek-vadas