Издания / премиери

Премиера на третата книга от поредицата "Светът за българския воин" от Димитър Димитров

4 февруари 2019 г., 17.30 ч., Централен военен клуб - София

Премиера на третата книга от поредицата "Светът за българския воин" от Димитър Димитров

 

◊ ПОКАНА

Издателство "Изток-Запад"
с удоволствие Ви кани на

премиера на третата книга от поредицата "Светът за българския воин" -

"Първа световна война 1915–1918"

от Димитър Димитров

4 февруари 2019 г., 17.30 ч.,
Зала Тържествена, Централен военен клуб, София 

Книгата ще бъде представена от автора Димитър Димитров и от акад. Георги Марков.

 

В дългоочакваната книга трета на „Светът за българския воин“ на базата на водещи периодични издания във Франция, Германия, Англия, Австро-Унгария и др., както и на спомени и дневници на участници в боевете, се проследяват бойните действия на Българската армия срещу сръбски, англо-френски, гръцки, румънски, руски войски. Особено детайлни са описанията от французи и англичани, участвали в боевете на Южния фронт. Драматичната битка за Ниш и нейните последици са отразени както от съюзници така и от противници. Сраженията на българската конница в Добруджа са илюстрирани от редица германски художници.

В раздела „Waffenbrüderschaft – Бойно другарство“ германската гледна точка за военните, и за по-широките контакти между с българите през войната. Отделено е специално място на рядко разглежданата тема за българските военнопленници и за още по-малко познатата – българските камилни части. Има и различни куриозности, като например включването на атонските български монаси в борбата срещу сърбите.

Както и в предишните книги, всички оригинални текстове на различните езици са сканирани и до тях е преводът на български, което прави от книгата не само интересно четиво за любители на българската история, но и ценен документ за институции. Книгата завършва с публикувани в чужбина маршови партитури, посветени на българската войска и нейните победи.

„Светът на българския воин“ е феноменален  труд, за който Димитър Димитров  бе награден с юбилейния медал „100 години Първа световна война“ от Министъра на отбраната. Медалът бе връчен за популяризиране на българската военна история, издирването и публикуването на материали от чуждестранния печат за подвига и героизма на Българската армия през Балканските войни и Първата световна война.

 

Димитър Димитров завършва Националната математическа гимназия (1971) и  математика в СУ „Св. Климент Охридски“(1978). През 1979 г. отива на екскурзия в Италия с намерението да емигрира. Прекарва десет месеца в лагерите за емигранти в Триест и Латина, след което постъпва на работа в Българската секция на Би Би Си в Лондон. Там създава програмата История и политика, която води до края на 2005. В  нея разглежда теми, недопускани в комунистическа България. Прави интервюта с потитически емигранти като Ценко Барев, Стратия Скерлев, Димко Статев, Петър Семерджиев; с Царица Иоанна, със Стефан Груев, авторът на „Корона от тръни“, чиято сериализация по Би Би Си през 1987 г. предизвиква силен отзвук от България, в частност Страхил Гичев, синът на Димитър Гичев, прави по телефона от София обстоен коментар на книгата.  

В История и Политика Димитър Димитров ежегодно представяше новоразскретените документи на Форин офис за България. По-подробно тези документи  бяха включени в неговите две книги „Съветска България“, издадени от Би Би Си през 1994 и 1999.

Съавтор е на сборника „Би Би Си и България“, по повод 60-годишнината на предаванията на Би Би Си на български.

След 10 ноември 1989 г., Димитър Димитров  е първият кореспондент на Би Би Си в България. Отразява събитията през зимата на 1989-90 г и изборите от 1990 до 2001 г.

През 2002 г. Димитров получава голямата награда на радиофестивала в Албена „Сребърна вълна“ за излъчената по Би Би Си програма Светът в действие на 11 септември 2001 г. за терористичните атаки в САЩ.

През 2013 г. издателство Изток-Запад публикува книга първа от поредицата „Светът за българския воин“, а през 2014 г. книга втора: „Светът за българския воин: Балканските войни 1912–1913“.

 

 

Автор:
Изд. "Изток-Запад"
Публикация:
04.02.2019 г. 12:19
Етикети:
Димитър Димитровпоредицапремиера на книгаиздателство Изток-Запад
"Първа световна война 1915–1918"
Книга трета
Светът за българския воин
Посетено:
1271
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28955-premiera-na-tretata-kniga-ot-poreditsata-svetat-za-balgarskiya-voin-ot-dimitar-dimitrov