Издания / премиери

Премиера на „Мечка страх“ от Марин Бодаков

5 февруари 2019 г., 18.30 ч., Камерна зала на Младежки театър „Николай Бинев“

Премиера на „Мечка страх“ от Марин Бодаков

 

◊ ПОКАНА

Осмата книга на Марин Бодаков се нарича „Мечка страх“ и излезе по време на Коледния панаир на книгата, като бързо си спечели читатели не само сред онези, които добре познават досегашните му стихосбирки, но и съвсем нови.

Зад книгата стоят две издателства – „Фабер“ и Издателство за поезия ДА. Художник е Кирил Златков, който за трети път работи върху стихосбирка на Бодаков - един от рядко срещаните творчески тандеми.

Стефан Иванов, поет и драматург, пише за „Мечка страх“: Настоящите стихотворения срещат читателя със светлина и мрак, с прегръдка и раздяла както по детски игрив и наивен начин, така и със зряло болезнен и скептичен подход. Поезията на Марин Бодаков е диалогична в загадката си. Трудно е да се анализира, но е лесно да се усети. Без да са сантиментални по банален начин, стихотворенията са за видимото и невидимо всекидневие на автор, свързан със сърцевината на българската литература.

Марин Бодаков е поет, който с всяка своя следваща книга „се отдалечава от нас“, казва проф. Александър Шурбанов по повод новата му стихосбирка. Може би, защото, според самия автор, поезията все по-често е „единствен източник на дълбочина“ в света, в който живеем. 

Представянето на „Мечка страх“ ще бъде в Камерната зала на Младежкия театър „Николай Бинев“ на 5 февруари 2019 г. от 18.30 ч.

За книгата ще говорят Надежда Радулова, проф. Александър Шурбанов и Стефан Иванов. Стихотворенията ще изпълни младият актьор Иван Станчев.

Заповядайте!

 

Марин Бодаков (1971, Велико Търново) е автор на седем поетични книги, между които „Наивно изкуство“ (ИК „Жанет 45“, 2011, Национална награда „Иван Николов“ за най-добра поетична книга на годината), „Северна тетрадка“ (Издателство за поезия ДА, 2013) и „Битката за теб“ (Издателство за поезия ДА, 2016).

Редактор литература на вестник „Култура“ и неговия наследник вестник „К“. Редовен преподавател по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Съдружник в „Точица“, издателство за детска образователна книжнина.

 

 

Издателство „Фабер“, Издателство за поезия ДА

Автор:
Публикация:
04.02.2019 г. 17:33
Посетено:
1148
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28946-premiera-na-mechka-strah-ot-marin-bodakov