Издания / премиери

Представяне на книгата "Гражданската война в Гърция" от Тасула Засаки-Хили в Стара Загора

22 януари 2019, 18:00 часа, Арт фоайе на Радио Стара Загора

Представяне на книгата "Гражданската война в Гърция" от Тасула Засаки-Хили в Стара Загора

 

◊ ПОКАНА

Издателство "Жанет 45"
Библиотека „Родина“
и Радио Стара Загора

представят в Стара Загора

„Гражданската война в Гърция (1946-1949 г.) и съдбата на политическите емигранти“ от Тасула Зисаки-Хили

Със специалното участие на Йордан Велчев

22 януари (вторник), 18:00 часа,
Арт фоайе на Радио Стара Загора (бул. „Св. княз Борис I“ 75)

Вход свободен.

Заповядайте!

 

Книгата „Гражданската война в Гърция (1946-1949 г.) и съдбата на политическите емигранти“ на Тасула Зисаки-Хили съдържа разкази на политически емигранти и децата им, които живеят в принудителна емиграция повече от 30 години в Чехословакия и в други бивши социалистически страни. Разказвачите за първи път говорят обстойно за най-значимите моменти от живота си в окупирана Гърция и по време на Гражданската война. Споделят за първите преживявания и чувства, които изпитват при пристигането в Чехословакия, за носталгията и любовта към родна Гърция. Спомнят си за първоначалните трудности при установяването в Чехословакия, за преживяното по време на репатрирането и почувстваното при завръщането си в родината.

 

Председателката на Гръцката общност в Прага Тасула Зисаки е родена в Румъния, израснала е в България и вече 17 години живее в Чехия. Тя е гъркиня с английски паспорт, но приема България за своя родина. Макар да няма български корени, Тасула е от хората, които говорят за страната ни в суперлативи. Не само защото Балканите за нея са едно от най-прекрасните места на земята, а и защото "българите са хора с широки души, помогнали й по пътя на формирането и израстването."

Автор:
Библиотека "Родина", Стара Загора
Публикация:
21.01.2019 г. 16:59
Посетено:
835
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28902-predstavyane-na-knigata-grazhdanskata-voyna-v-gartsiya-ot-tasula-zasaki-hili-v-stara-zagora