Издания / премиери

Премиера на „Поезия” от Пиер дьо Ронсар

22 януари 2019, 19 часа, Casa Libri - София

Премиера на „Поезия” от Пиер дьо Ронсар

 

◊ ПОКАНА

Скъпи приятели и ценители на пълнозвучния Ронсаров стих! На 22 януари ви каним в бутиковото културно пространство Casa Libri на премиера на сборника „Поезия” от Пиер дьо Ронсар - първо представително двуезично издание с произведения на величавия ренесансов поет, претворени на български от поета Кирил Кадийски. Художественото оформление е дело на Кирил Златков.

Със специалното участие на поета Кирил Кадийски.

Книгата ще бъде представена от проф. Стоян Атанасов, автор на предговора към двуезичното издание.

 

Сборникът „Поезия“ обхваща избрани оди, елегии и сонети от сборниците „Оди“ и „Любовни стихове“, вдъхновени от възлюбените на Ронсар - Касандра, Мари и Елен, на които той посвещава безсмъртни стихове. Тази значителна част от творчеството му е и най-стойностната и има най-големи шансове да достигне до съвременния читател. Вероятно тъкмо затова Кирил Кадийски, съставител на настоящия сборник, й е отдал своите предпочитания. Поднесен редом с оригинала, българският вариант на сборника е поредно доказателство, че с истинската поезия ценителят на художественото слово може да прекоси границите на времето и пространството.

Геният на Пиер дьо Ронсар (1524-1585) го нарежда до Петрарка и Шекспир. Член на групата от седем поети „Плеяда“, които, чрез подражание на античните образци, целят обнова на националната литература, Ронсар във висша степен допринася за кодифицирането на френския език и еманципирането му спрямо латинския, както и за обогатяването на френската поетическа традиция. Наречен от съвременниците си „принц на поетите“, с лириката си той предизвиква сетивата, разпалва въображението, позволява ни да се вгледаме по-ясно в собствената си душевност и ни насърчава да преосмислим отношението си към природата, хората, поезията.

На 22 януари ще отдадем дължимото на най-великия френски ренесансов поет. Премиерата на сборника с творби на Ронсар ще се състои от 19:00 ч. в актуалното артпространство Casa Libri на ул. “Цар Асен” 64 в София.

Очакваме ви!


Автор:
Изд. Колибри
Публикация:
20.01.2019 г. 16:08
Посетено:
1082
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28894-premiera-na-poeziya-ot-pier-dyo-ronsar