Издания / премиери

Премиера на книгата „Апокриф за воаяжа на една овца от стадото на пастира" от Явор Милушев

21 януари 2019 г., 18:30 ч., Club 1 - НДК

Премиера на книгата „Апокриф за воаяжа на една овца от стадото на пастира" от Явор Милушев

 

◊ ПОКАНА

Издателство Книгомания ви кани на премиерата на книгата на известния български актьор Явор Милушев „Апокриф за воаяжа на една овца от стадото на пастира“.

Заповядайте на 21 януари 2019 г., понеделник, от 18:30 ч. в Club 1 (НДК).

В премиерата ще участват проф. Михаил Неделчев, доц. Веселин Методиев и Георги Тошев.


„Апокриф за воаяжа на една овца от стадото на пастира" е книга с мемоари, обобщения и размисли на Явор Милушев с автобиографична основа, но не е традиционната автобиография, макар да е близо 600 страници. Проф. Михаил Неделчев, редактор на книгата, я характеризира така: „С цялото разгръщащо се като пълноводна река повествование, виртуозно ползващ изразните си средства, авторът гради и свързва в единен поток спомени, родови предания, геополитически обобщения, размисли за националната съдба, паралелни разкази на общобългарската и евроатлантическата политическа история и на цивилизационните процеси от последните няколко века. Една книга призив да мислим и съпреживяваме света в цялата му пълнота и богатство“.

* * *

"Един интелектуалец представя своята версия за нашето минало, за големите събития на евроатлантическата история, за поуките от великото белетристично наследство – българско и европейско, създава богата на факти сцена, където отправя свои послания към съвременните българи. Панорамата наистина впечатлява.
~ Доц. д-р Веселин Методиев

"Всеизвестен и талантлив творец, проникновено възпроизвел ярки образи в българския театър и кино, но също писател, активен общественик и парламентарист.
~ Проф. д-р Андрей Пантев

"Чаровен и талантлив актьор, който донесе финес, благородство и европейски маниер в българското кино. Заниманията му като писател и човек в политиката затвърдиха впечатлението, че той не само на екрана представя интелектуалното начало, но и го внася в живота.""
~ Пламен Масларов, режисьор

* * *

Любознателният читател на „Апокриф за воаяжа на една овца от стадото на пастира“ трябва веднага да бъде предупреден: книгата на големия актьор и общественик Явор Милушев безспорно има автобиографична основа, но не е традиционната автобиография на един толкова щастливо осъществен не само в артистичната си професия наш съвременник. Няма да намерим тук последователно, хронологически разгърнат автобиографичен разказ – от ученическите години, към трудния или внезапен професионален избор до зрялата възраст на равносметката. Авторът е избрал съвсем различен подход.

Есето „Тихо, българският народ спи!“ е писателски дебют на Явор Милушев, за което получава поздравления от Йордан Радичков, а послесловът на първата му книга „42 – 23“ е от Ивайло Петров. Като популярен артист гостува в телевизионни и радиопрограми, има публикации в периодичния печат и специализирани издания. Работата му е отразявана в статии, портрети и интервюта в български и чуждестранни медии от Франция, Гърция, Кипър, Германия, Чехия, Словакия, Русия, Англия, Италия, Армения и др. Като парламентарист и заместник-министър на културата участва във форуми на високо равнище в ЕС, ЮНЕСКО, ЮНКТАД и ООН. Осъществявал е благотворителни инициативи за опазване на културно-историческото наследство, включително за съхраняване на оригинала на Паисиевата „История славяноболгарская“.

Явор Милушев (р. 1948) е български актьор, известен с многобройните си роли в театъра, киното и телевизията. Следвал е в специалността „Радио-филм-телевизия“ в Прага, но завършва Академията за театрално и филмово изкуство в София и специализира в Лондон. Играл е на сцените на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ в Пловдив, Драматичен театър „Сълза и смях“, Театър 199, Малък градски театър „Зад канала“ в София.

Автор: Изд. Книгомания
20.01.2019 г. 15:33
Посетено: 769
Етикети: премиера на книга, Книгомания, Апокриф за воаяжа на една овца от стадото на пастира, Явор Милушев
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28888-premiera-na-knigata-apokrif-za-voayazha-na-edna-ovtsa-ot-stadoto-na-pastira-ot-yavor-milushev