Издания / премиери

Представяне на "Сибирски тетрадки" на Йордан Радичков

Част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019

Представяне на "Сибирски тетрадки" на Йордан Радичков

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 13 януари от 16 часа в зала "Мексиканско изкуство", ул. "Артин Гидков" 11, Пловдив, за първи път ще бъде представен неиздавания в толкова пълен вид текст на Йордан Радичков "Сибирски тетрадки". Тетрадките представляват записките, които авторът води по време на пътуването си из сибирските земи през 1964 година.

Както добре знаем, това пътуване довежда до написването на един от най-важните в българската и световна литература пътеписи "Неосветените дворове", който привлича вниманието на европейската литература към писателя. Произведението е първата българска творба, която се повява в най-престижното френско издателство Gallimard.

И макар "Неосветените дворове" да е един добре познат текст, записките на автора досега никога не са били издавани в толкова пълен вид.

"Сибирски тетрадки" или черновата за написването на пътеписа е един изключителен текст. Той представлява непосредствените впечатления на автора от тази толкова комплексна сибирска земя. Авторовото съзнание рисува едни изключително картини в малките и невзрачни тетрадки, които се оказват единственото оцеляло доказателство за творческия процес на Йордан Радичков.

И читателят се смайва пред силата на перото, красотата на думите и проницателността на вътрешния поглед на Йордан Радичков. Текстът е с такъв заряд, че напълно заслужено излиза в самостоятелно книжно тяло, което може да бъде разглеждано като отделен текст. Текст, написан на един дъх с една неподправена и изключителна дълбочина.

"Сибирски тетрадки" ще бъдат представени по време на откриването на изложбата със снимки от пътуването на Йордан Радичков до Сибир на 13 януари от 16 часа в зала "Мексиканско изкуство" към Градска художествена галерия - Пловдив, на ул. "Артин Гидиков" 11.

На представянето ще присъстват проф. Инна Пелева, която ще разкаже повече за книгата и художникът на "Сибирски тетрадки" София Попйорданова, която е отговорна за изключителното оформление и илюстрациите към книгата.

Представянето е част от Откриващ уикенд. Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC 

 

"Да си самотен е страшно, но да умреш самотен е още по-страшно, без да имаш хората от юртата, които седнали на своите кожи те успокояват, и огънят те успокоява и отнася леко душата заедно с дима през отвора на жилището от кожа; и чуваш навън дишането на стадото, скимтенето на кучетата, заспали под снега, чуваш меките удари на еленови копита върху виелиците на облаците; сняг, белота, мраз – аз идвам при теб с ужаса на самотата и не мога да се прекръстя, защото нямам бог..."

Йордан Радичков, "Сибирски тетрадки"

Автор: Изд. Нике
11.01.2019 г. 17:31
Посетено: 931
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28837-predstavyane-na-sibirski-tetradki-na-yordan-radichkov