Издания / премиери

Представяне на книгата "Нуми и Ники" от Любен Дилов

27 декември 2018 г., 18:30 ч., Книжен център „Гринуич“

Представяне на книгата "Нуми и Ники" от Любен Дилов

 

◊ ПОКАНА

Любен Дилов-син, Маргарита Дилова и издателство „Ентусиаст“

Ви канят на

представянето на книгата „Нуми и Ники“ от Любен Дилов -

Фантастичен роман за деца и подобни на тях същества.

Заповядайте на 27 декември 2018 г. от 18:30 ч. в Книжен център „Гринуич“, бул. „Витоша“ 37.

 

„Звездните приключения на Нуми и Ники“ и продължението до „Райската планета и назад“ излизат отново като том V от поредицата на издателство „Ентусиаст“, представяща събраните съчинения на Любен Дилов.

„Нуми и Ники“ има любопитната съдба да е вероятно най-краденият български детски роман за последните няколко десетилетия. Когато през януари 2017 г. Любен Дилов-син започва преговори с голяма американска кинокомпания за откупуване на правата за филмиране на историята, проучванията установяват, че само в Украйна пиратските копия на романа надхвърлят тираж от 500 хиляди за последните 30 години. Колко точно са в Беларус, Молдова и особено в Русия, където книгата е още по-популярна, никой не се наема да пресметне.

Книгата описва изключително забавната история на Николай Лудогорски и неговата извънземна приятелка Нуми, която освен два мозъка притежава и невероятното умение да се забърква в наистина галактически приключения. В привидно тийнейджърския сюжет Дилов успява да скрие и ред философски послания и горчиви размишления за обществото, които освен смешни, за жалост, продължават да са валидни за България и света.

Мини-скандал съпътства и появата на новото издание, най-вече заради корицата, изпълнена от холивудския художник, известен с работата си за „Хари Потър“, „Стюарт Литъл“, филмите на Роберт Земекис и Тим Бъртан – Владимир Тодоров. Новата корица на „Нуми и Ники“ предизвика негодувание у носталгиците, които си спомнят книгата от детството си с тогавашните ѝ наивистични илюстрации. Отговорът на Дилов-син е, че това оформление е предназначено за новото поколение деца, които са отраснали с екранни образи като Хищника и Пришълеца. Ето защо историята на Нуми и Ники трябва да бъде поставена в съвсем нов, модерен визуален контекст. Преди да се спрат на окончателното решение за корицата, Владимир Тодоров и Любен Дилов-син организират проучване в социалните мрежи как точно трябва да изглежда Нуми. И – закономерно – предпочитанията са за образ, по-близък до съвременните образци на поп-културата.

Владимир Тодоров създава не само илюстрацията за корицата на „Нуми и Ники“, но и на останалите 4 издания от поредицата със събраните съчинения на Любен Дилов – „Пропуснатият шанс“, „За мъртвите или добро, или смешно“, „Тежестта на скафандъра. Да избереш себе си“ и „Напред, човечество!“. Графичният дизайн и библиотечното оформление на цялата серия са дело на известния сценограф и художник Чавдар Гюзелев.

Любен Дилов (25 декември 1927 – 10 юни 2008) е определян от писателите Аркадий Стругацки, Станислав Лем и Фредерик Пол като „един от десетте най-ярки представители на философската научна фантастика“. Автор е на повече от 40 романа и сборници с повести и разкази, преведени на основните европейски езици, на японски и на китайски, в общ тираж от над 3,5 милиона екземпляра. Носител е на множество национални и европейски награди, сред които „Еурокон“ (1976) за романа „Пътят на Икар“. Тънката ирония и често парадоксалният му социален критицизъм дават основание на мнозина да отбелязват, че фантастичният жанр е просто находчив опит Дилов да маскира истинските си прозрения за обществото в България по времето на комунизма. Той е от малцината български писатели, които непосредствено след 10 ноември 1989 г. изваждат няколко от т.нар. „ръкописи в чекмедже“ – трудове, за които е смятал, че е невъзможно да бъдат издадени по време на режима.

 

 

Автор:
Изд. Ентусиаст
Публикация:
21.12.2018 г. 15:52
Посетено:
1069
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28784-predstavyane-na-knigata-numi-i-niki-ot-lyuben-dilov