Издания / премиери

"Варна. Архитектура и строителство (1944-1990)", изд. ФИЛ, 2018

Премиера на книгата във Фестивалния и конгресен център

"Варна. Архитектура и строителство (1944-1990)", изд. ФИЛ, 2018

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 17 декември 2018 г., 18.00, ФКЦ, зала Пресцентър, Виолета Тончева ще представи книгата „Варна. Архитектура и строителство (1944–1990)“, изд. ФИЛ, 2018. Автори са арх. Нягол Петров и краеведът Георги Кацарски, а отговорният редактор, арх. Венета Стоянова, довежда до успешен край дългогодишната изследователска дейност на своя баща. 

Главен консултант на изданието е инж. Христо Филипов – дългогодишен главен инженер на СД „Благоустройствени строежи“ и директор на БКС „Варненска комуна“, както и главен инженер на Община Варна през периода 1988–1990 г. Консултанти на различни етапи и раздели са ветераните инж. Любомир Попов, инж. Иван Величков, инж. Цветана Африканова, инж. Никола Ботев, полк. Иван Курбанов, инж. Ячо Яков, както и арх. Димитър Стефанов. Рецензент е доц. д-р арх. Станчо Веков.

 

◊ КНИГАТА

„Варна. Архитектура и строителство (1944–1990)“, изд. ФИЛ, 2018 е едно забележително издание, с подчертан историографски принос, което прави чест както на авторите, така и на издателството. То утвърждава арх. Нягол Петков, един от знаковите варненски архитекти, като изследовател на архитектурните и градоустройствени процеси във Варна през времето на т. нар. социализъм от 1944 до 1990 година. Несъмнено това е много дълъг и сложен период, който обхваща прехода от една обществено-политическа система към друга и свързаните с това промени в планирането, проектирането и реализирането на ново строителство във Варна, региона на Девня и курортите "Дружба" и "Златни пясъци".

Книгата разглежда градоустройствената концепция на Варна и хронологично историята на редица важни сгради, построени през този период за нуждите на промишлеността, селското стопанство, битовите услуги и търговията, просветата и културата, здравеопазването, спорта, туризма, комуникационните връзки и транспортните съоръжения и т. н. В 128 страници и 338 фотоса са представени 157 биографии и 784 имена на архитекти, строителни инженери и технически ръководители, пряко ангажирани с проектирането и строителството през разглеждания период.

„Варна. Архитектура и строителство (1944–1990)“ представлява един пространен летопис на архитектурните и строителни идеи и реализации, дооформили облика на съвременна Варна. Със съзнание за високата гражданска отговорност, която носят, авторите подхождат безпристрастно към събитията, датите и имената, които свидетелстват за случилото се. Достоверността, вниманието към детайла и безпристрастността са важни качества на тази книга. Към тях трябва да се добави логичната и ясна структура на съдържанието, което създава прегледност в обемната и сложна материя. Следващо достойнство е богатият архивен снимков материал, който адекватно онагледява описваните събития и прави четивото достъпно, освен за професионалисти, и за един по-широк кръг от читатели.

 

◊ ИЗДАТЕЛСТВОТО 

Издателство „ФИЛ“ Варна е на 23 години. Специализирано е в издаването на луксозни книги, като 20 от тях могат да се намерят в Библиотеката на Сената във Вашингтон. Над 12 от книгите са със сребърни и златни медали от Международни филателни изложения в клас "Литература".

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
17.12.2018 г. 16:41
Етикети:
издателство ФИЛпремиера на книга
Венета Стоянова
Георги Кацарски
арх. Нягол Петров
Варна. Архитектура и строителство (1944–1990)“
Посетено:
1320
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28768-varna-arhitektura-i-stroitelstvo-1944-1990-izd-fil-2018