Издания / премиери

Представяне на испанското издание на "Физика на тъгата" от Георги Господинов

18 декември 2018, 18.30 ч., Литературен клуб "Перото" - НДК

Представяне на испанското издание на "Физика на тъгата" от Георги Господинов

 

◊ ПОКАНА

Институт Сервантес има удоволствието да Ви покани на 18 декември (вторник) от 18.30 ч. в Литературен клуб "Перото" на събитието „Физика на тъгата на испански".

Заедно с автора Георги Господинов и преводачката на романа Мария Вутова ще разговаряме за това как испанския читател възприе романа, представен в Мадрид тази есен. В този разговор за отзивите, прочита, публиката и превода на съвременната българска литература ще вземат участие също Лиляна Табакова (преводач и преподавател, СУ „Св. Климент Охридски) и Теодора Цанкова (преводач и преподавател, СУ „Св. Климент Охридски, Съюз на преводачите в България). 

„Физика на тъгата“ е абсолютно гениална във всяко едно отношение… става въпрос за нещо повече от чиста литература ... не роман, а същинска поезия“. Така испанското литературно списание OcultaLit описа романа „Физика на тъгата“ на Георги Господинов, издаден на испански език и представен тази есен в Мадрид.

Още от испанските отзиви за книгата:

"От сега нататък вече няма да е тайна, че има един български писател, способен да разкаже каквото и да е, да пътува във времето, да приема множество личности и аватари, в търсене на онези моменти, в които всекидневното и възвишеното се сливат, за да достигнат някакъв вид откровение."
- Книжарница LETRAS CORSARIAS, Salamanca, 28.09.2018, препоръка на седмицата

"Всяка памет е лабиринт, а тази книга е капсула на времето - в нея се преплитат личните спомени и истории с чуждите, затова и романът танцува между първо и трето лице, между единствено и множествено число - Аз сме."
- Книжарница TIPOS INFAMES, Madrid, 08.10.2018, Kнига на седмицата

"Ако литературните фестивали даваха награда за голямо откритие, то на този Хей Фестивал, който днес затваря вратите си в Сеговия, би я взел българинът Георги Господинов (Ямбол, 1968) с втория си роман, неподлежащата на класификации Физика на тъгата (изд. Фулхенсио Пиментел), повествователна машина от почти 400 страници
- Вестник Ла Вангуардия, 23.09.2018

Очакваме Ви!

Автор:
Институт Сервантес
Публикация:
15.12.2018 г. 14:04
Посетено:
1399
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28752-predstavyane-na-ispanskoto-izdanie-na-fizika-na-tagata-ot-georgi-gospodinov