Издания / премиери

Представяне на "Пътеводител в Библията. Новият завет" от Айзък Азимов

15 декември 2018, 17:30 ч., Литературен клуб "Перото" - НДК

Представяне на "Пътеводител в Библията. Новият завет" от Айзък Азимов

 

◊ ПОКАНА

Издателство "Дамян Яков"

ви кани на представянето на

"Пътеводител в Библията. Новият завет" от Айзък Азимов

Айзък Азимов е познат на българските си читатели като изключителен автор на научнофантастични произведения. Значимостта на неговите творби никога не се изчерпва с отделни истории. Майсторството му на разказвач, мащабите на мислене, които превръщат всеки разказ в епично произведение, както и блестящите идеи, които формират стила на мислене на милиони читатели и автори, стоят в основата на цели направления в развитието на жанра.

Не са много обаче хората, които знаят, че Айзък Азимов е един от най-големите учени енциклопедисти на ХХ век.

„Пътеводител в Библията“ е уникален опит да се разгледат текстовете на Светото писание през призмата на науката. Уменията на автора на велик разказвач и широтата на неговите научни познания, привличането на възможностите на съвременната историография, археология, антропология и география превръщат тази книга в ключ за разчитане на преплетените нишки в библейската история и митология, но и в средство за по-дълбоко разбиране на библейските послания.

„Пътеводителят“ на Азимов в Новия завет е не само светски преразказ на библейската история за живота и учението на Исус. С добросъвестността на учен, но и с вдъхновението на писател, авторът ни повежда по земните пътища на Христос и апостолите, като полага своето повествование в сложния културно-исторически контекст на тогавашното преломно време. Той превръща библейските сюжети в напрегнат разказ за последните дни на старата ера и за първите, сияйни дни на новата ера – в разказ за раждането на съвременната европейска цивилизация.

За книгата ще говорят: проф. д-р Мария Шнитер - експерт в областите медиевистика, филология, антропология и религии, ръководител на катедра "Теология" в ПУ "Паисий Хилендарски“ и проф. д-р Райчо Пожарлиев - преподавател в катедра "Философия" при ФФ на СУ "Св. Климент Охридски" и ръководител на катедра "Философия" при ФИ на ПУ "П. Хилендарски".
 
Заповядайте на 15 декември, събота, от 17:30 ч. в Литературен клуб "Перото" - НДК.
 

 

Автор:
Издателство Дамян Яков
Публикация:
13.12.2018 г. 13:47
Етикети:
премиера на книгаИздателство Дамян Яков
проф. д-р Райчо Пожарлиев
проф. д-р Мария Шнитер
Пътеводител в Библията. Новият завет
Айзък Азимов
Посетено:
1127
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28742-predstavyane-na-patevoditel-v-bibliyata-noviyat-zavet-ot-ayzak-azimov