Издания / премиери

Представяне на книгата "Ортодоксия" на Г. К. Честъртън

13 декември 2018, 18.30 ч., Ателие-книжарница „Къща за птици” - София

Представяне на книгата "Ортодоксия" на Г. К. Честъртън

 

◊ ПОКАНА

Издателство "Омофор"
и
Ателие–книжарница "Къща за птици"

Ви канят на

представянето на книгата "Ортодоксия"
на
Г. К. Честъртън

 

„Цялото християнство се съсредоточава върху човека на кръстопътя. Безсмислените, празнодумни философии говорят за епохи, еволюции, развитие… По този път ли ще поеме човекът, или по другия – за това си струва да се мисли…“ Г. К. Честъртън

След изданията на български на „Кълбо и Кръст“, „Св. Франциск от Асизи. Св. Тома от Аквино“ и „Вечният човек“, издателство „Омофор“ поднася предпразнична изненада за почитателите на книгите на Г. К. Честъртън – ново издание на неговия емблематичен сборник с християнски есета „Ортодоксия“.

Книгата ще бъде представена от писателя Деян Енев, философа и главния редактор на Портал Култура Тони Николов и литературоведа и философа доц. д-р Емил Димитров.

Преводът от английски е на Филипина Филипова, а редактор е доц. д-р Емил Димитров, който пише в предисловието към книгата:

Две са, струва ми се, основните усещания при четенето на „Ортодоксия“. Първо, изумлението от резултата, който постига приложението на знаменития английски common sense към сферата на сакралното. Изведнъж се оказва, че ако има нещо сбъркано, то това далеч не е християнството, а по-скоро е тъкмо „съвременният човек“, който „чете“ християнството като доктрина, идеология, институция и пр. Всъщност всичко е толкова просто – внушава ни Честъртън – стига само да загърбим своята културна „сложност“. Второ, поразително е безсъзнателно внушаваното от книгата чувство за чудо, за радост и една „сериозна“ безметежност – нещо, което бих нарекъл „чувство за живота“.

Християнството като квинтесенция на живота“ – това според мен е основното послание на „Ортодоксия“. В деня на смъртта на Честъртън се получава телеграма от Ватикана, в която той е наречен „защитник на вярата“. Мисля, че можем да се съгласим с това очевидно определение, като го допълним – „защитник, проповедник и тълкувател на вярата“.

Първото издание на български на „Ортодоксия“ („Славика“, 1994) отдавна е библиографска рядкост. То беше посрещнато радушно от всички християнски „деноминации“: поредно свидетелство за това, че в тази ярка книга Г. К. Честъртън наистина убедително представя „правата вяра“, единяща всички вярващи в Христа. Надявам се, че това второ преработено издание, заслугата за което е на издателство „Омофор“, ще има още по-завидна съдба“.

 

Къде: Ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. „Проф. Асен Златаров“ 22)

Кога: 13 декември (четвъртък) 2018 г., 18:30 ч.

Автор:
Организаторите
Публикация:
09.12.2018 г. 16:51
Етикети:
Емил Димитровпремиера на книгаиздателство Омофор
Филипина Филипова
сборник с християнски есета
Г. К. Честъртън
Ортодоксия
Посетено:
817
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28706-predstavyane-na-knigata-ortodoksiya-na-g-k-chestartan