Издания / премиери

Премиера на „Ортодокс“ и „Момичето от квартала“ и награждаване в Копнежа за растящо творчество

8 декември 2018, 11 часа, Столична библиотека

Премиера на „Ортодокс“ и „Момичето от квартала“ и награждаване в Копнежа за растящо творчество

 

◊ ПОКАНА

Общността на Човешката библиотека, Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия" и творчески клуб „Светлини сред сенките" ни канят на 8 декември, събота, от 11 часа в сектор „Детска литература" на Столична библиотека, за да представят две нови книги за деца (и не само): романа „Ортодокс" на Григор Гачев и стихотворната повест „Момичето от квартала" на Светлини сред сенките; и за да наградят младите автори, отличени в тазгодишния Копнеж за растящо творчество.
 
В дебютния роман „Ортодокс" на Григор Гачев, родителите на малкия Петърчо го оставят в манастир, понеже въпросите му им идват прекалено големи. Ще се превърне ли Петърчо в образцов монах? Или ще се насочи по път със самодиви и караконджули, еретични думи като „електричество" и „холография", други светове и същества с неизмерима мощ... че и нова сестричка? И докато двамата сеят купища весели поразии, ще смогнат ли да научат по нещо сериозно за достойнството, щастието и човешката същност?
 
„Момичето от квартала" е петнадесетата колективна книга на творчески клуб „Светлини сред сенките" и първата стихотворна повест в поредица „Човешката библиотека". Тя разглежда взаимоотношенията между деца и родители и премеждията на малкия човек, оставен да се оправя сам в големия квартал. Как реагират децата на първата любов? На първия сблъсък с градските хулигани? На първата среща с нещо страшно, за което трябва да се говори, но е трудно да се намерят точните думи – и точните хора, на които да споделим? Авторите са на възраст от 7 до 18 години.
 
Също толкова млади са авторите, които ще бъдат наградени в седмия Копнеж за растящо творчество, организиран от Човешката библиотека, клуб „Светлини сред сенките" и Ателие за българска детска литература „Горната земя". За първи път темата на Копнежа е „Книгите, които ми въздействат" и ще ни срещне с читатели, които умеят да пишат – и писатели, които не забравят да четат.
 
„Ортодокс" и „Момичето от квартала" излизат както в хартиен, така и в електронен вариант. Като останалите издания на Човешката библиотека, електронната версия се разпространява без дигитални (DRM) защити и следва принципа „читателите плащат колкото и ако преценят". Всички приходи от нея се разпределят между творческите участници: автори, редактори, коректори, художници и оформители.
 
За още подробности и най-актуална информация:
Автор:
Екип на "Човешката библиотека"
Публикация:
05.12.2018 г. 10:41
Етикети:
Посетено:
961
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28678-premiera-na-ortodoks-i-momicheto-ot-kvartala-i-nagrazhdavane-v-kopnezha-za-rastyashto-tvorchestvo