Издания / премиери

Дни на Хвърчащите хора в Младежки театър!

Седмица, посветена на Валери Петров, 3-9 декември 2018

Дни на Хвърчащите хора в Младежки театър!

 

◊ ДНИ НА ХВЪРЧАЩИТЕ ХОРА В МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР!

Никога не е лесно да се открият точните думи за Валери Петров. С какво да се започне – с поезията му, с драматургията му, със сценариите му, с преводите му? Валери Петров е вселена, в която се изгубваш, преоткриваш и прегръщаш. Без да усещаш умора. Свят на вълшебства, нежност, красота и пътешествия. Свят на уют и топлина.

В Младежки театър "Николай Бинев" решихме да се потопим в тази вселена на красивите думи и да поостанем там, за да се докоснем до възможно най-много блещукащи звездици, които Валери Петров ни е завещал. Ще останем в неговия шарен и магически свят цяла седмица – от 3 до 9 декември. В рамките на тази седмица, посветена на Валери Петров ще бъдат организирани различни събития, свързани с творчеството му, както и ще представим няколко любопитни изненади, които ще докоснат всеки един почитател на един от най-великите български, а и световни, рицари на словото.

„Дни на Хвърчащите хора в Младежки театър! Седмица, посветена на Валери Петров”.

На 6 декември от 19:00 ч. на Камерна сцена в Младежки театър "Николай Бинев" ще бъде премиерата на спектакъла „Бяла приказка“ по Валери Петров. Едно от най-обичаните и красиви български заглавия за деца ще оживее в уютния червен салон на Младежки театър, докато навън се трупа истинска „Бяла приказка“. Студентите от IV курс по актьорско майсторство за куклен театър в НАТФИЗ ще разкажат история за приятелството, но и за предателството, за изпитанията, през които преминаваме, за да открием истинския приятел и за прошката , която ще ни помогне да останем завинаги заедно. Постановка Боньо Лунгов. Режисьор доц. д-р Константин Каракостов.

В рамките на „Дни на Хвърчащите хора в Младежки театър!" гостите и приятелите на Младежки театър "Николай Бинев" ще имат възможност да се насладят на изложба от театрални плакати, вдъхновени от „Бяла приказка“. Тези същински произведения на изкуството са дело на студенти от III курс в специалността „Плакат и визуална комуникация” при проф. Николай Младенов в Национална Художествена Академия. Изложбата ще може да бъде разгледана във фоайето по пътя към Камерна зала. Събитието е с вход свободен!

На 7 декември от 19:00 ч. ще влезем В детската стая с Валери Петров, заедно с нашите изключителни приятели от издателство "Колибри". Това ще бъде една специална вечер, в която ще п(р)очетем най-съкровените детски приказки на Валери Петров, а именно „Пук!“, „Копче за сън“, „В лунната стая“ и „Меко казано“. На събитието ще присъстват наследниците на поета Оги и Ани, техните слънчеви деца, както и четирите илюстраторки на всяко едно от изданията, а именно Мила Янева-Табакова („Пук!“), Мария Налбантова („Копче за сън“), Росица Ралева („В лунната стая“), Люба Халева („Меко казано“). Събитието е с вход-свободен!

Ще бъдат представени архивни материали от спектакли на театъра, свързани с Валери Петров, а актьори от Младежки театър "Николай Бинев" ще представят любимите си стихотворения от големия Валери Петров. Подготвили сме и много изненади. :)

„Дни на Хвърчащите хора в Младежки театър!“ е опит да си припомним за един изключителен човек и творец. Никой не разказва като Валери Петров. Грубостта му е чужда, а любовта ръководи творчеството му. С красивите си думи той умее да докосва и да ни показва мъдростта – нашата вътрешна, а и тази на света около нас.

Автор:
Младежки театър "Николай Бинев"
Публикация:
02.12.2018 г. 14:09
Етикети:
Валери ПетровМладежки театър
Дни на Хвърчащите хора
Посетено:
879
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28665-dni-na-hvarchashtite-hora-v-mladezhki-teatar