Издания / премиери

Премиера на книгата „Забравени и незабравими“ от д-р Радка Пенчева

11 декември 2018 г., 17:30 ч., Унгарски културен институт - София

Премиера на книгата „Забравени и незабравими“ от д-р Радка Пенчева

 

◊ ПОКАНА

Национален литературен музей,

Унгарски културен институт – гр. София

Ви канят на

представянето на книгата „Забравени и незабравими“ от д-р Радка Пенчева

 

Новата книга на д-р Радка Пенчева „Забравени и незабравими“ съдържа в себе си два дяла: Студии за писателя Емилиян Станев“ и студии за други писатели, някои от които са забравени днес.

Литературнокритическите студии за Ем. Станев ни връщат към началото на творческия му път с участието му на страниците на „Вестник за жената“, разкриват ни неговите приятелства с Чудомир, Елисавета Багряна, проф. Петър Динеков и други писатели, написани на базата на документални източници. Проучено е и участието на писателя в работата на Общонародния комитет за възстановяването на гр. Велико Търново. Специално внимание е отделено на рецепцията на Ем. Станев в Република Унгария и преводаческото дело на Петер Юхас и Дьорд Сонди, превели най-ценното от неговото богато творчество. Разкрити са особеностите на творческия процес в романа „Иван Кондарев“, както и други проблеми.

Втората половина на книгата съдържа статии за други български писатели: Ивайло Петров, Петко Росен, Дамян Калфов, Александър Дзивгов, Кирил Христов, Ангел Каралийчев, Димитър Талев. И за тях авторката пише с уважение и респект към творческото им дело. Изследователи като д-р Радка Пенчева днес са малко, защото тя прави своите заключения ползвайки много документи, архивни източници и др. За тази работа се иска специална нагласа, която тя несъмнено притежава.

Книгата ще представи доц. дфн Пламен Антов.

Заповядайте на 11 декември 2018 г. от 17.30 ч. в Унгарския културен институт - гр. София.

Автор:
Национален литературен музей
Публикация:
03.12.2018 г. 15:36
Посетено:
711
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28663-premiera-na-knigata-zabraveni-i-nezabravimi-ot-d-r-radka-pencheva