Издания / премиери

Представяне на "Накъде тече реката" от Чавдар Ценов в София

3 декември 2018, 18:30 часа, Книгата / The Book

Представяне на "Накъде тече реката" от Чавдар Ценов в София

 

◊ ПОКАНА

ИК "Жанет 45" и Книгата / The Book

представят

"Накъде тече реката" от Чавдар Ценов

С думи за книгата Кристин Димитрова и Цочо Бояджиев

3 декември (понеделник), 18:30 часа
Книгата / The Book
ул. "Г. С. Раковски" 193, София


"Бивш учител по география, цял живот мечтал да пътува, но никога ненапускал границите на България.

Негов приятел, бленуващ придобиване на апартамент, но останал на улицата.

Професор, притежаващ хиляди книги, но неуспял да напише нито една...

Тези сходни биографични липси при тримата ще накарат бившия учител да си измисли реч, която да произнесе от катедрата, щом (ако) се върне на учителското поприще.

 

„Уважаеми млади хора – ще кажа, – най-важното нещо в живота е да знаете кои сте. Какво можете, какво бихте могли евентуално, а също – доколко го можете и доколко бихте го могли. Във връзка с това ви призовавам – не посягайте към мечтите на ближния! Мечтайте си вашите мечти! Което не означава, че те ще се сбъднат. Но пък означава, че първата ви крачка по мечтания път ще е правилна. А, да, и още нещо да не забравя, много е важно да го запомните. Мечтите не се сбъдват, те се осъществяват с всекидневни, целенасочени усилия. За по-напредналите, за рубриката „шест плюс“, така да се каже, бих добавил – понякога мечтите са по-заробващи от желанията, а и сигурни ли сте, че наистина желаете това, за което мечтаете?...“

 

Чавдар Ценов е завършил френска гимназия и българска филология. Работи като редактор. Автор е на книгата "Удавената риба", наречена съчинение; на сборниците с разкази "Черно под ноктите", "Щраусовете на Валс" и "Другата врата", преведена и издадена в Македония през 2011 г.; на романа "Кучета под индиго", номиниран за Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“ (2011-2012 г.) и за наградата Хеликон, на сборника кратки новели „Отклонения наесен“, носител на Наградата за художествена литература „Христо Г. Данов“ през 2015 година. Преводач от френски език на автори като Емил Дюркем, Симон Вейл, Жак Атали и други.


Заповядайте!

Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
02.12.2018 г. 13:40
Посетено:
1022
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28659-predstavyane-na-nakade-teche-rekata-ot-chavdar-tsenov-v-sofiya