Издания / премиери

"За Варненския балет ретро" от Светла Трайкова

Премиера на книгата в III Международен балетен форум - Варна 2018

"За Варненския балет ретро" от Светла Трайкова

 

◊ ПОКАНА

По повод 70 години професионален балет във Варна, в рамките на III Международен балетен форум - Варна 2018, на 3 декември от 18.00 часа на Сцена Ротонда ще се състои премиерата на книгата "За варненския балет ретро" от Светла Трайкова, изд. "Морски свят", 2018. Модератор на събитието Виолета Тончева.

Присъстващите на литературната премиера ще получат талон с ценова отстъпка за спектаклите на III Международен балетен форум и XIX Коледен музикален фестивал - Варна 2018.

 

В текст и снимки, използвайки различни публицистични жанрове, Светла Трайкова се спира върху зараждането на професионалния балет във Варна през 1948 година и развитието му през следващите десетилетия с акцент върху най-добрите балетни постановки. С особено внимание тя откроява приноса на легендарния балетен тандем, възпитаниците на ГИТИС – Москва Галина и Стефан Йорданови, които в периода 1960–1985 година създават 35 балетни премиери и 31 танцови миниатюри в опери и оперети, играни на сцената на Варненската опера. Не са пропуснати и кулминационните моменти в историята на престижния Международен балетен конкурс във Варна.

Светла Трайкова завършва българска филология и философия в СУ "Св. Кл. Охридски", доктор на философските науки, секретар на Общинския съвет за духовно развитие във Варна, преподавател и заместник-директор в НУИ "Добри Христов", с много научни публикации в сферата на културата.

 

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
30.11.2018 г. 12:53
Етикети:
Варнапремиера на книга
III Международен балетен форум - Варна 2018
За варненския балет ретро
Светла Трайкова
Посетено:
1070
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28645-za-varnenskiya-balet-retro-ot-svetla-traykova