Издания / премиери

Премиера на новия роман на Елена Алексиева „Свети Вълк“ в Перник

29 ноември 2018, 12.30 ч., Подземен минен музей - Перник

Премиера на новия роман на Елена Алексиева „Свети Вълк“ в Перник

 

◊ ПОКАНА

Издателство „Факел експрес“ и Община Перник

ви канят на представянето на романа

 „Свети Вълк“ от Елена Алексиева

29 ноември │четвъртък │12.30 ч.
Подземен минен музей - Перник

 

Облечете се топло и елате в галериите и забоите на Подземния минен музей в Перник, където, подобно на Данте и Вергилий, поетът Бойко Ламбовски и актьорът Стоян Алексиев ще ви отведат в самите недра на романа.

Чакаме Ви на чаша вино!

Въоръжени с кирки, къртачи, каски, челници

и някоя друга шашка динамит!

Поради спецификата на музея и изискванията за безопасност Ви молим да потвърдите присъствието си на тел. 0887 337 411 или на fakelex@tea.bg.

Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

 

◊ ЗА РОМАНА

Бойко Ламбовски:

За разлика от повечето нашумели напоследък белетристични произведения, романът на Елена Алексиева е изцяло на съвременна тема, а знаем колко трудно се постига тя, когато липсва дистанцията на времето. „Свети Вълк“ е сред редките щастливи изключения. Не само защото като белетрист тя притежава забележителни качества. Алексиева и сред малцината днешни писатели, у които оригиналната дарба е в щастлива хармония с модерна литературна ерудиция. Покрай всичко останало тя притежава както умението да води повествователния наратив интересно и увлекателно, така и да надниква с безстрашен поглед в дълбоките метафизични пластове на човешкото съществование. При това прави тези неща с изключително внимание и към детайла наоколо, и към богатствата на писаната реч в различните ѝ психологически и диалектни измерения. Тези си възможности Алексиева не само демонстрира отново в новия си роман „Свети Вълк“, но ги довежда до още по-магнетична белетристична симбиоза.

Светлозар Желев:

Това е роман-лабиринт. Водовъртеж, който те всмуква и отнася, без да остави на читателя възможност да избяга. Шеметен бяг, лудо препускане, вълчи вой – и паноптикум от блестящи образи... Или просто: Елена Алексиева в най-зрялата си, завършена, стилистично изградена, езиково и психологически плътна и монолитна, експериментална и екстраординерна творба.

Книга, която трябва да достигне до колкото може повече читатели. Гордост за всяка национална литература.

 

◊ ЗА АВТОРА

Елена Алексиева е писател и драматург, автор на дванайсет книги, сред които романите „Нобелистът“ и „Рицарят, дяволът, смъртта“, сборниците с разкази „Читателска група 31“, „Кой“ и „Синдикатът на домашните любимци“, „Приказките на господин Кабода“ и др. Носител е на литературната награда „Хеликон“ и на „Аскеер“ и „Икар“ за съвременна българска драматургия.

Автор: Издателство „Факел експрес“
23.11.2018 г. 17:31
Посетено: 579
Етикети: Елена Алексиева, роман, премиера на книга, Свети Вълк, Община Перник, Издателство „Факел експрес“
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28605-premiera-na-noviya-roman-na-elena-aleksieva-sveti-valk-v-pernik