Издания / премиери

Премиера на „Чешки съновник" от Лудвик Вацулик и "Избрано" от Карел Хинек Маха

С две нови книги „Парадокс“ ще отпразнува 25-годишния юбилей на „Бохемия клуб“ на 21 ноември от 18:00 ч. в Чешки център

Премиера на „Чешки съновник" от Лудвик Вацулик и "Избрано" от Карел Хинек Маха

 

◊ ПОКАНА

Издателство „Парадокс" представя две нови книги – „Чешки съновник" от Лудвик Вацулик и "Избрано" - сборник с избрани творби (поезия и проза) от Карел Хинек Маха.

Заглавията са част от „Малка чешка библиотека" и достигат читателите благодарение на сътрудничеството ни с академичното сдружение „Бохемия клуб".

Премиерата на книгите ще бъде по време на честването на 25-годишния юбилей на „Бохемия клуб" в сряда, 21 ноември, от 18:00 ч. в Чешки център (София, ул. „Георги Сава Раковски" 100).

Заповядайте!

Романът „Чешки съновник" от Лудвик Вацулик е средищно за чешката проза от втората половина на XX в. произведение. За първи път е публикуван в нелегално самиздатско издание през 1981 г., през 1983 г. излиза в знаменитото емигрантско издателство 68´ Publishers в Торонто, а първото официално издание в родината му се осъществява през 1990 г. Написана под формата на дневник, книгата проследява една година от живота на своя герой, чийто прототип е самият автор, и пресъздава обществената ситуация в Чехословакия от края на 70-те години на миналия век, както и атмосферата в дисидентската литературна общност. Макар да съдържа множество реални факти, а героите му да са действителни личности, „Чешки съновник" не е документална книга, а многопластов художествен разказ за опита на личността и обществото с тоталитарната власт. Съчетавайки автобиографизъм и художествена измислица, достоверност и въображение, фактология и фикция, Лудвик Вацулик създава един от най-оригиналните опити с жанра на романа в родната си литература от последните десетилетия на миналия век.

„Избрано" от Карел Хинек Маха съдържа най-известните творби на автора и за първи път предлага на българската публика представителен подбор от негови произведения. Авторът, роден през 1810 г. и живял само 26 години е една от най-значимите личности на чешката литература. Въпреки трагично краткия си живот, той създава богато лирическо и прозаическо творчество, от което води началото си цялата по-нататъшна традиция на чешката поезия.

 

Автор:
Издателство „Парадокс"
Публикация:
20.11.2018 г. 16:42
Посетено:
1141
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28584-premiera-na-cheshki-sanovnik-ot-ludvik-vatsulik-i-izbrano-ot-karel-hinek-maha