Издания / премиери

Среща-разговор с писателя Александър Гочев и представяне на книгата му „Далечни светлини"

Среща-разговор с писателя Александър Гочев и представяне на книгата му „Далечни светлини"

 

◊ ПОКАНА

На среща-разговор с писателя Александър Гочев и представяне на книгата му „Далечни светлини" ви кани издателство „Захарий Стоянов" на 21 ноември (сряда) от 18.30 ч. в ресторант „Магически театър" (известен като ресторанта на Астор – бул. „Черни връх" 29).

Александър Гочев е завършил квантова химия в Софийския университет, работил е в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН. От 1985 г. е на работа в университети в Тексас и Индиана, а от 1989 г. е старши редактор и експерт по теоретична химия и физика в Chemical Abstrakt Service (Columbus, Ohio). Негова съдба е не само химията, а и литературата. Александър Гочев е член на Съюза на българските писатели, на българския ПЕН клуб и на американския ПЕН център. Жанровете, в които се изявява най-ярко са драматургията и публицистиката. Читателите го познават от ярките му публицистични и културоложки статии в „Словото днес", „Нова Зора", сп. „Везни", сп. „Пламък" и др.

Книгата „Далечни светлини" го представя като драматург - тя съдържа седем негови многоактни и едноактни пиеси: „Далечни светлини", „Бар „Американа", „Свободно падане", "Dos Gardenias", "Фокус-бокус", „Доларама" и „Мемоари". Присъстващите в „магическия" ресторант с помощта на автора ще се почувстват като в бар „Американа" от пиесите му - нашенски бар, работещ като хибрид от кафене и пивница, в който на чаша се развързват езиците и героите му споделят истините за нашето време, повечето горчиви. А пиесата „Фокус-бокус", в която главните герои са фокусник и актьор, е посветена на Астор и Тодор Колев, именити съграждани и приятели на Александър Гочев.

Автор:
Изд. "Захарий Стоянов"
Публикация:
20.11.2018 г. 13:38
Етикети:
премиера на книгаиздателство „Захарий Стоянов
Далечни светлини
Александър Гочев
Посетено:
739
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28580-sreshta-razgovor-s-pisatelya-aleksandar-gochev-i-predstavyane-na-knigata-mu-dalechni-svetlini