Издания / премиери

Представителен каталог за творчеството на Цанко Лавренов

Премиера на 20 ноември 2018 г. от 18:30 ч. в Софийска градска художествена галерия

Представителен каталог за творчеството на Цанко Лавренов

 

◊ СЪБИТИЕТО

Представителен каталог за творчеството на Цанко Лавренов

Премиера на изданието на 20 ноември 2018 г. от 18:30 ч. в Софийска градска художествена галерия

Фондация „Цанко Лавренов“ и Книгоиздателска къща „Труд“ в партньорство със Софийската градска художествена галерия представят новата книга за големия български художник Цанко Лавренов. Луксозното, богато като съдържание и илюстрации издание е първото, което в цялост представя творчеството и личността на една от най-изтъкнатите фигури на българското изкуство. То включва в 520 страници 1073 изображения на творби, снимки, писма и документи. Изданието има изключителен приносен характер – за първи път се публикува студия за графичното творчество на Лавренов, а също и за писменото му наследство като критик и изследовател на изкуството. Съставена е първата подробна биография с богат документално-илюстративен материал, произхождащ от личния архив на художника. По-голямата част от факсимилно предложените документи и писма от архива на художника се публикуват за първи път.

Книгата е структурирана чрез модули, проследяващи важни етапи от творческия път на художника, представени със задълбочени изследователски текстове.  Включени са и страници с извадки от публикувани и непубликувани спомени на Лавренов. Имащи пряка връзка с репродуцираните творби, тези пасажи доближават с автентичен глас читателя/зрителя до света на художника. Изданието има амбициите да публикува по-голямата част от живописното наследство на художника с цел да документира и онези творби, които днес са унищожени или с неизвестно местонахождение.

Автори на текстовете са Лаврен Петров, Анелия Николаева, Ружа Маринска, Владимир Димитров, Станислава Николова, Катя Тинева, Жанет Митева. Художник е Людмил Веселинов, а технически редактор Стефка Иванова. Фотограф на повечето живописни произведения е Анатоли Михайлов. Книгата е произведена в печатница „Симолини 94“.

Изданието се представя в Софийска градска художествена галерия на 20 ноември 2018 г, от 18:30 ч., няколко дни преди рождената дата на художника.

Дарители и спонсори на проекта са:

Фондация Америка за България
Ахелой ОМП ООД
Иван Златинов
Константин Стайков
Геотехмин ООД
Геострой АД
Геотрейдинг АД
Елаците-Мед АД
Виолета и Свилен Спасови
Сдружение Утилис
ПОАД ЦКБ-СИЛА АД
Бетелгиус ООД
Александър Керезов
Онниг Кючюкян

Автор: СГХГ
18.11.2018 г. 16:46
Посетено: 1135
Етикети: Цанко Лавренов, книга, каталог, Софийска градска художествена галерия, ИК Труд, Фондация Цанко Лавренов
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28571-predstavitelen-katalog-za-tvorchestvoto-na-tsanko-lavrenov