Издания / премиери

Представяне на книгата „Бизони край Дунава“ от Симеон Гаспаров

17 ноември 2018, 19:00 часа, "Patches Blues Bar" - София

Представяне на книгата „Бизони край Дунава“ от Симеон Гаспаров

 

◊ ПОКАНА

На 17 ноември от 19:00 часа в столичния „Patches Blues Bar“, бул. "Прага" № 23 (баня "Мадара") ще бъде представена книгата "Бизони край Дунава" от Симеон Гаспаров.

След събитието ще има концерт на Подуене Блус Бенд и Васко Кръпката.

Заповядайте!

 

Книгата на Симеон Гаспаров “Бизони край Дунава” (ИК “Пергамент”) е творба, в която трагедията и комедията, отчаянието и надеждата съпътстват читателите от самото й начало, та до края. Написана като две, на пръв поглед напълно отделни, независими една от друга книги, “Бизони край Дунава” е произведение, което ни кара не само да останем винаги млади, да търсим и да намираме доброто в себе си и в света край нас, но ни кара също да не преставаме да мечтаем и да продължаваме да се борим. Кара ни да отстояваме своята правда. Колкото и малка и нищожна да е тя. Тази творба е за онази България, изправена на кръстопътя на промените от края на 80-те г. на ХХ век и драмата на едно обикновено българско семейство, станало неволна жертва на Чернобилската авария и системата, която мнозина вече са забравили. Случващото се в нея е пречупено през мирогледа на шестгодишният Наско от София, който по един невинен, чист, детски начин, ни разказва за живота си и събитията от онова време така, че да ни накара едновременно и да страдаме, и да се смеем. “Бизони край Дунава” също е книга за имиграцията и другата Америка. За невидимата от лъскавите списания и реклами Америка. Америка-та на индианските племена от резерватите. На потъналите в бедност и безпътност първи жители на тази земя, за изгубилите всичко в настъпилата световна криза, обикновени хора на Америка и по света, за гетата на Чикаго и детските улични банди в тях. “Бизони край Дунава” е книга на протеста и на хуманността, която ни кара въпреки всичките лишения и страдания да продължаваме да вървим напред. И да не губим себе си.

Думи от автора:

„Чрез “Бизони край Дунава” се опитах да разкажа за света, в който живяхме и този, който наследихме. Светове, които ги имаше и ги има и днес, но не, за да ни плашат. Не да ни осакатяват, а окуражават. Да ни карат да продължаваме да живеем. И да се борим!“

 

Симеон Гаспаров е роден в гр. София на 24 декември 1965 г. Завършил е специалност “Българска филология” в Софийския университет “Св. Климент Охридски” през 1991 г. и мастер програмата в сферата на свободните науки на Чикагския универститет през 2003 г. Автор е на стихосбирката “Театър на не абсурда” 1992 г. ИК “Готуранов и син” и на романите “Врати от небеса, или когато Джими Хендрикс беше българин” ИК “Сиела” 2010 г. и “Бизони край Дунава” ИК “Пергамент” 2013. Работил е като журналист във вестниците “Ритъм”, “Подкрепа”, “Новинар” и “Труд” и списанието Клуб Z. Негови публикации са излизали във в. “Дейли Хералд”, “Нортуест Хералд” в САЩ и поезия във в-к “Хърватско Слово”, Хърватия. През 1997 г заминава за САЩ. Със съпругата си и двете им деца живеят край Чикаго. В момента продължава да работи като кореспондент от Съединените щати с много български електронни и печатни медии.

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
14.11.2018 г. 11:29
Етикети:
премиера на книгаСимеон Гаспаров
Бизони край Дунава
ИК “Пергамент
Посетено:
838
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28553-predstavyane-na-knigata-bizoni-kray-dunava-ot-simeon-gasparov