Издания / премиери

Представяне на „Автобиография за четири ръце” от Йежи Гедройч

13 ноември 2018, 18:30 ч., Литературен клуб „Перото” - НДК

Представяне на „Автобиография за четири ръце” от Йежи Гедройч

 

◊ ПОКАНА

Представяне на „Автобиография за четири ръце” от Йежи Гедройч

„Тази книга е моя автобиография, а не история на Полша. В нея разказвам за хора и дела, с които съм се сблъсквал пряко и които бяха важни за мене.”

На 13 ноември 2018 г. ще ви запознаем задочно с Йежи Гедройч - основателя, ръководителя, мозъка и душата на легендарния Литературен институт и списание „Култура“ в градчето Мезон-Лафит край Париж. Редактора, както го знаят тогава – и помнят до днес, – осъществява мечтата на живота си да поддържа културата в емиграция жива и свързана с културата в неговата Страна, дума, която той винаги пише с главна буква.

„Автобиография за четири ръце” е панорама на бурния живот на Гедройч на фона на най-важните събития в Европа през ХХ век. Написана увлекателно, но и премерено, тя съдържа същностни размисли за нашето време и любопитни факти и истории за личности и процеси, интересни за всеки европеец. Автобиографията несъмнено ще обогати българските литератори, историци и всички читатели, на които не е безразлично в какъв свят и как живеем.

„Малко са областите, в които секретността е оправдана от висши държавни интереси. Всички опити за засекретяване на други области са заплаха за политическата стабилност и демокрацията. От самото начало на своето съществуване „Култура“ се бореше за публичност на обществения живот в емиграция”, пише Гедройч, който се спряга като една от знаковите личности по време на Студената война и социализма „с нечовешко лице“ – не само за Полша, а и за целия източен блок.

Очакваме ви на 13 ноември в 18:30 ч. в Литературен клуб „Перото”!

За книгата и автора ще говори проф. Боян Биолчев. Модератор: Марин Бодаков

 

Събитието се осъществява съвместно с Полския институт в София. Символичен домакин е вестник "К".

Автор:
Изд. Колибри
Публикация:
11.11.2018 г. 17:01
Етикети:
Полски институтСофияпремиера на книгаиздателство Колибри
Йежи Гедройч
Автобиография за четири ръце
Посетено:
825
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28538-predstavyane-na-avtobiografiya-za-chetiri-ratse-ot-yezhi-gedroych