Издания / премиери

"Корупционната България. Том 3" (2005-2018) - премиерно представяне в София с участието на авторите

14 ноември 2018, 18.30 ч., Столична библиотека

"Корупционната България. Том 3" (2005-2018) - премиерно представяне в София с участието на авторите

 

◊ ПОКАНА

Заповядайте на публичното представяне на изданието

"Корупционната България. Том 3" (2005-2018)

14 ноември │сряда │18.30 ч.
Столична библиотека, пл. "Славейков" 4

Водещ: Момчил Методиев

С участието на авторите: Едвин Сугарев, Христо Христов, Красен Николов

Вход свободен. Заповядайте!

 

За изданието: Изданието e част от обстойно и задълбочено тригодишно изследване, което е посветено на историята на българската корупция в годините на прехода. Според авторите, четвъртвековната дистанция, която ни дели от 10-ти ноември 1989, е напълно достатъчна, за да разглеждаме явлението в неговото развитие – от гледната точка на една исторически осмислена дистанция. За разлика от повечето досегашни изследвания ние не се занимаваме с теоретичните или социологически аспекти на тази проблематика. Нашият подход е исторически – ние разглеждаме корупционните сюжети, техните взаимовръзки и развитие в големия наратив на българския преход.

Две думи за това защо е необходима такава история. На първо място защото всички негативни процеси в годините на прехода са свързани с нея. Необяснимата толерантност към корупцията, демонстрирана от практически всички държавни институции след 10-ти ноември, разочарова и отчайва. Все пак не става дума за година или две – става дума за повече от четвърт век – и за период, в който повечето източни страни надживяха детските болести на демократичното си развитие. В България това не се случи – дори напротив – обществените ценности и нравствеността претърпяха регрес. Корупцията и свързаното с нея морално безразличие се оказаха дотолкова ежедневни, че се превърнаха едва ли не в нормални, осветени от традицията реалии.

Едвин Сугарев: Това е една доста особена книга. Тя е история на България, но не на официално конституираната държава, която обитаваме. Става дума за друга една България – без ясни очертания, с размити граници, обитавана от неясни, призрачни сякаш силуети – в която нищо не е това, за което се представя – но която също е пределно осезаема, омерзителна и обричаща. Една тайна територия, съвпадаща с националните ни граници, чиято история изяжда нашето бъдеще, умъртвява надеждите, подиграва се с идеалите. Корупционната България.

 

Очакваме Ви на представянето!

* * *

Проектът се реализира с подкрепата на Фондация "Америка за България".

Автор:
Организаторите
Публикация:
14.11.2018 г. 14:26
Етикети:
Красен НиколовХристо ХристовЕдвин Сугаревпремиера на книга
Момчил Методиев
Корупционната България. Том 3
Посетено:
1260
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28530-koruptsionnata-balgariya-tom-3-2005-2018-premierno-predstavyane-v-sofiya-s-uchastieto-na-avtorite