Издания / премиери

Представяне на романа "Рафаел" от Леа Коен в Русе

8 ноември 2018 г., 18:00 ч., Регионална библиотека "Любен Каравелов"

Представяне на романа "Рафаел" от Леа Коен в Русе

 

◊ ПОКАНА

Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Русе и издателство "Ентусиаст"

Ви канят на среща с Леа Коен и представяне на нейния роман "Рафаел".

Заповядайте на 8 ноември 2018 г. от 18:00 ч. в Галерия "Библиотека"

 

Рафаел Арие (действителна личност от първата половина на XX век) не се интересува от политика, негова грижа е женската красота. По прищявка на съдбата е осъден след шумен процес.

Действието на романа се развива на фона на три травматични епизода от новата българска история: атентатът в катедралата „Света Неделя“ от 1925 г., бандитизмът и отвличанията от началото на 30-те години и процесите срещу „еврейските спекуланти“ от 1942–1943-та, които правителството провежда по поръка на Берлин.

В романа е вплетена и действителна криминална интрига, която писателката Леа Коен е издирила в архивите.

По спомените на Диди (Едит) Бейкър е възстановена семейната среда на еврейската фамилия Арие – най-видните представители на българската парфюмерийна промишленост до 1943 г.

Леа Пепо Коен е български писател, музиколог, дипломат и политик. Родена е в София в семейството на юристи от еврейски произход. Завършва „Пиано“ и „Музикознание“ в Българската държавна консерватория, а след това е докторант по история на музиката в Утрехт, Нидерландия. През следващите години издава няколко книги за историята на музиката, включително монография за Любомир Пипков, както и редица преводи от френски език – критическото наследство на Клод Дебюси, Морис Метерлинк, Жан Кокто, съвременни френски и нидерландски автори. Редактор е в списание „Българска музика“, преподавател във Висшия музикален институт, директор на Софийската филхармония, главен драматург и изпълнителен директор на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“. През 1990 г. е избрана за депутат в VII Велико народно събрание от квотата на Съюза на демократичните сили (СДС). След това е посланик в Белгия, Люксембург и ЕС (1991-1993), Белгия, Люксембург, НАТО и ЗЕС (1993-1996), Швейцария и Лихтенщайн (1997-2001). През ноември 2014 г. заедно с Милена Фучеджиева възражда легендарния Клуб на българските писателки. Творби от Леа Коен са преведени на немски, испански, френски, английски, македонски, сръбски, албански, турски език.

Автор:
РБ "Любен Каравелов" - Русе
Публикация:
07.11.2018 г. 13:27
Посетено:
1030
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28512-predstavyane-na-romana-rafael-ot-lea-koen-v-ruse