Издания / премиери

Премиера на новата книга на Илко Димитров „Черно“

8 ноември 2018, 18:30 ч., Литературен клуб „Перото“, НДК

Премиера на новата книга на Илко Димитров „Черно“

 

◊ ПОКАНА

Издателство за поезия "Да" ви кани на премиера на новата книга на Илко Димитров „Черно“.

Най-новата книга на Илко Димитров се нарича "Черно" и събира няколко негови стихосбирки - "Продавачът на конци", "4етири", "Това едно/ Можеш ли го". Той е един от най-добрите български съвременни поети, който обаче не шуми около себе си, не е медийна звезда, но това поведение в днешния медийно зависим свят е съвсем адекватно на онова, което пише. Илко Димитров се занимава с вътрешния свят на човека, с отношението му с Бога и Вселената, без да изпуска от поглед и случващото със страната ни – цялата му книга „Разчленяване“ е на тази тема, но преработена във философско-исторически план. Поезията му е философска, далеч от експериментите и ефектите. Ето какво казва той в интервю за вестник „Култура“: „За мен поезията не е нито славянското изтърваване на емоции, нито неславянската умозрителна сдържаност. И точно това съм се опитвал да правя, макар и несъзнателно: опит свободно да представя това, което се намира вътре в мен, но да го направя по един пределно контролиран начин. Винаги трябва да има едно много будно и много ясно око, вътрешно око, вперено в емоцията, която представяш. Не защото човек трябва да се срамува от емоциите, но защото дистанцираността спрямо представяното от теб създава чувство за отговорност. Отговорност към това, което пишеш. И второ, дистанцираността към написаното му придава стойност, неподвластна на времето. Това е контролиран взрив, ако можем да употребим термин от физиката.“

Отношението на Илко Димитров към поезията и словото не предполага често издаване на книги. Той е изключително внимателен към книгите, които издава, към словото изобщо. Такава е всяка негова стихосбирка. Такава е и последната му книга - събрано, под заглавие „Черно“. За нея той споделя: "В „Черно" са поетичните ми книги, написани след "Бяло". Нещата в "Черно" не са непременно различни от предишните – те по-скоро, събрани на едно място, подчертават насоката и интересите ми, които са ме водели още от самото начало на писане на поезия."

А Иван Теофилов пише на корицата: "Късната поезия на Илко Димитров е изцяло заета с параметрите на вътрешното пространство. Специфична поезия, съставена от афоризми, сентенции и философски размисли, действащи като своеобразни сеизмографи на духа. Като умствена Вселена, в която състоянието на интелектуална превъзбуда го обсебва толкова, колкото и трезвата прозорливост. Като вик на личността на кръстопът.“ 

Илко Димитров (23 декември 1955 г., София) е завършил е Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и работи като юрист. Издал е „Опит за определение“, стихове (1989), „Приказки за Попо“, книга за деца (1992), „Обратен водопад“, стихове (1995), „Някакво заглавие“, проза (1994), „Вселена по здрач“, стихове (1998), „Паркът“, поема (1999), „Трите кошници“, стихове (2000); „Разчленяване“, поема (2001) и есетата „Двамата съдружници“, (2007), „Бяло“, събрани стихове (2008), „Продавачът на конци“, поема (2009), „Бог в Ню Йорк“(2010), „Четири“(2011), „Това едно / Можеш ли го“ (2013). Последната му засега книга „Черно“ излезе съвсем наскоро и събира няколко негови стихосбирки.

Илко Димитров е носител на Националната награда за поезия „Иван Николов“, 2009 за стихосбирката си „Продавачът на конци“, а „Паркът“ е отличена с годишната награда на Сдружението на българските писатели за 1999 година.

Премиерата на "Черно" ще се състои на 8 ноември, четвъртък, от 18.30 часа в Литературен клуб „Перото“, НДК. За книгата ще говори проф. Цочо Бояджиев.

Заповядайте!

 

Автор:
Издателство за поезия ДА
Публикация:
07.11.2018 г. 16:03
Посетено:
1553
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28497-premiera-na-novata-kniga-na-ilko-dimitrov-cherno