Издания / премиери

Представяне на монографията „За семиотиката. Свидетелства, разкази, есета“ от проф. Мария Попова

7 ноември 2018 г., 16.30 ч., Нов български университет

Представяне на монографията „За семиотиката. Свидетелства, разкази, есета“ от проф. Мария Попова

 

 

◊ ПОКАНА

 

Център за книгата и Югоизточноевропейски център за семиотични изследвания представят монографията „За семиотиката. Свидетелства, разкази, есета“ с автор проф. Мария Попова на 7 ноември 2018 г. от 16.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

 

Водещ на събитието е проф. Михаил Неделчев, а модератор е авторката.

 

Монографията съдържа текстове, посветени на интердисциплинарни изследователски теми, свързани с взаимоотношенията между смисъл и комуникация, реалност и истина, значение и интерпретация, разбиране и текст, съзнание и вяра, структура на мисленето и познанието за света. Изложението съчетава понятия и подходи от семиотиката, когнитивната наука, философията и лингвистиката. Представени са класиците в световната семиотична наука - Фердинанд дьо Сосюр, Чарлс С. Пърс, Луи Йелмслев, Чарлз Морис, Михаил Бахтин, Владимир Проп, Роман Якобсон, Юрий Лотман, Клод Леви-Строс, Алгидрас Жулиен Греймас, Ролан Барт, Томас А. Сибиък, Умберто Еко, Мишел Фуко, Жак Дерида, Цветан Тодоров, Юлия Кръстева.

 

 

Проф. Мария Попова е основател на Югоизточноевропейския център за семиотични изследвания, на Международната ранноесенна школа по семиотика и на магистърската и докторската програма по семиотика в Нов български университет. Удостоена е със званието „Почетен професор на Нов български университет“ за цялостния й принос към Нов български университет. От 2000 г. е председател на Българско семиотично дружество. Член е на изпълнителния комитет на Международната асоциация за семиотични изследвания. Публикува редица изследвания, сред които монографиите „Оценка на разбираемостта и качеството на предаваната реч по телефонни канали“, „Съпоставителна фонетика и интонация“, „Точните методи и изследването на отношението „творба - публика“, „Процесът на речевото общуване“, „Семиотика и комуникации. Очерци и разговори за знака и неговата употреба“ и др. Автор е на романите "Ден и нощ, нощ и ден - разкази, портрети, рими“ и „Портрети на мъже“.

 

По време на събитието изданието се продава с 10 % отстъпка.

 

* * *

 

С медийната подкрепа на Аз чета

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
01.11.2018 г. 18:58
Посетено:
1053
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28480-predstavyane-na-monografiyata-za-semiotikata-svidetelstva-razkazi-eseta-ot-prof-mariya-popova