Издания / премиери

Премиера на сборника с разкази "Сънища" на Виктор Меламед

5 ноември 2018, 18:30 ч., Камерна сцена на Народен театър „Иван Вазов”

Премиера на сборника с разкази "Сънища" на Виктор Меламед

 

◊ ПОКАНА

Издателство "Сиела ви кани на премиера на сборника с разкази "Сънища" - писателски дебют на Виктор Меламед - генерален почетен консул на Кралство Тайланд в България. Книгата ще бъде представена официално на 5 ноември от 18:30 часа в Народен театър „Иван Вазов”.

Светът – шарен, съвсем (не)изненадващ, безкрайно голям и същевременно сякаш по-малък от картонена кутийка, се разстила с цялата си прелест в сборника с разкази „Сънища” на генералния почетен консул на Кралство Тайланд в България Виктор Меламед. Книгата съдържа 20 кратки художествени истории, писани от Меламед през последните четири години – от януари 2014 до юли 2018 г., и е илюстрирана от Греди Асса.

На страниците на сборника Виктор Меламед ни запознава с колоритните си герои, чиито образи демонстрират богатия му житейски опит, развинтеното му въображение и езика на сладкодумен разказвач, с които авторът изпъква във всеки от двайсетте си разказа. „Сънища” е книга, която събаря стени, прекосява граници и континенти, развежда читателя из най-далечни дестинации и го запознава с богата палитра от персонажи и техните невероятни, но и съвсем истински истории, за да ни напомни, че всички ние малко или много си приличаме. Това е книга за копнежи и полети – както на духа, така и във времето и пространството, в един свят на сънища, спомени и мечти, обвити в завидното чувство за хумор на своя автор.

За корицата на „Сънища” е използвана творба на Греди Асса, чийто са и илюстрациите в книгата. Художественото оформление на корицата е на Дамян Дамянов.

Виктор Меламед (1958) е родом от Пловдив. Завършва Българска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, а от 1985 до 2003 г. работи в Авиокомпания „Балкан“, изминавайки целия път от редактор във ведомствения вестник „Полет” до вицепрезидент „Външни връзки и реклама” и говорител на компанията. От  2003 г. е почетен консул, а от 2018 г. генерален почетен консул на Кралство Тайланд в България. През 2016 г. е отличен с „Офицер на най-благородния орден на Тайландската корона” – една от най-престижните награди, връчвани от Кралството. От 2009 г. е съосновател и партньор в компанията за публични комуникации „ФАМА Консултинг“ , а от тази година е директор на Българския офис на „Американския еврейски комитет“ – най-старата неправителствена организация в света, основана през 1906 г.

Освен на сборника с разкази „Сънища”, Виктор Меламед е автор на книгата с детска поезия „В стаята с играчките“ (2017), посветена на любимите му внуци Виктор и Александър.

Премиерата на „Сънища” от Виктор Меламед ще се проведе на 5 ноември (понеделник) от 18:30 часа на Камерна сцена на Народен театър „Иван Вазов”.

Книгата ще представят писателят и главен редактор на издателство „Сиела” Захари Карабашлиев, доц. Мариета Гиргинова и художникът Греди Асса. Актьорите Емануела Шкодрева и Васил Ряхов ще прочетат откъси от разказите „Пътешествието” и „Сънища”, а след официалната част ще се състои коктейл, по време на който авторът Меламед ще раздава автографи.

Очакваме ви 5 ноември от 18:30 часа в Народен театър „Иван Вазов”!

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
03.11.2018 г. 13:11
Посетено:
1048
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28452-premiera-na-sbornika-s-razkazi-sanishta-na-viktor-melamed