Издания / премиери

Представяне на „Магията“ от Емануел Бергман - книга с двойно дъно

29 октомври 2018, 18 часа, Литературен клуб "Перото" (НДК)

Представяне на „Магията“ от Емануел Бергман - книга с двойно дъно

 

◊ ПОКАНА

На 29 октомври ще представим „Магията“ - един блестящ дебютен роман с любопитна съдба. Ще му пожелаем успех и признание от българската читателска аудитория, каквито първият хит на германеца Емануел Бергман завоюва още при първата си среща с ценителите на доброто четиво в Европа.

Стилистиката и атмосферата на събитието са поверени в ловките ръце на Астор, който е единственият илюзионист в Европа, награден със „Златен Оскар" от Международното братство на маговете. Маестро Астор ще сподели с нас само професията ли го свързва с тази книга.

Какъв е фокусът с успеха на „Магията", какви винтидж трикове са приложили швейцарските издатели, с кои свои достойнства романът омагьоса западния читател и ще се поддаде ли на чудото българският книголюб, ще прогнозира Светлозар Желев, дългогодишен професионален издател и познавач на съвременната литература.

Позволете да ви омагьосаме! Очакваме ви на 29 октомври от 18 часа в Литературен клуб "Перото" (НДК).


◊ ЗА КНИГАТА

Прага, 1934 година. Петнадесетгодишният Моше Голденхирш, син на равин, попада в плен на магията на цирка благодарение на легендарния Човек Полумесец и очарователната му асистентка. Запленен от изкуството на мага и от красотата на младата Юлия, той бяга от вкъщи и се присъединява към цирка, който продължава турнето си в Германия.

Лос Анджелис, 2007 година. Десетгодишният Макс Кон се измъква през прозореца на стаята си, за да издири Великия Дзабатини, стар и отдавна забравен сценичен магьосник. Момчето е убедено, че само магия може да събере отново родителите му, които са пред развод.

Този забележителен дебютен роман е дълбоко затрогваща история за малко момче, което вярва във всичко, и старец, който вече не вярва в нищо. Завладяващият със своята искреност разказ за кръговрата на живота напомня мекия меланхоличен хумор на нобелиста Исак Сингер и сърцераздирателния патос на филма на Роберто Бенини „Животът е прекрасен" (носител на „Оскар", 1997 г.). Впрочем книгата на Емануел Бергман има необикновена съдба. Идеята за нейния път до читателите възниква в разговор на чаша вино между издателя на „Диоген" Филип Кел и издателя на „Тамедия" Пиетро Супино. Към тях въодушевено се присъединява и Марко Босели, главен редактор на най-четения швейцарски вестник „20 минути" – безплатен всекидневник, който се разпространява предимно по гарите и спирките на метрото и излиза в 2 милиона тираж.

През август 2016 г. читателите са заинтригувани – всеки ден на цяла страница във вестника се появяват ярки мисли за живота и любовта към четенето – „Позволете да ви омагьосат!", „Да живееш, да четеш, да обичаш!", „Времената се менят, добрата история остава", „Забравù за мобилния телефон!", „Едно селфи по-малко, една страница повече"... И после започва публикуването на „Магията" на 37 части с време за четене 20 минути.

В миналото романите с продължение са много популярни. Сега редакцията на вестника получава огромно количество читателски писма, в които високата оценка за романа върви паралелно с одобрението на класическия начин на четиво „на порции". „Едва дочаквам новия брой на „20 минути" – пише читателят Петер Кислинг – и първата ми работа е да прочета продължението на „Магията". Супер!"

Такава обратна връзка досега издателите не са имали.

 

◊ ЗА АВТОРА

Емануел Бергман е роден през 1972 година в Саарбрюкен. След завършване на гимназия той заминава за Лос Анджелис, за да следва киноизкуство и журналистика. Дълги години работи за различни филмови студиа, продуцентски къщи и издателства в САЩ. Сега преподава немски език, превежда книги и пише статии за различни германски медии.

 

Автор:
Изд. Кибеа
Публикация:
27.10.2018 г. 15:16
Етикети:
премиера на книгаИК Кибеа
Емануел Бергман
Магията
Посетено:
692
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28448-predstavyane-na-magiyata-ot-emanuel-bergman-kniga-s-dvoyno-dano