Издания / премиери

Премиера на "Годината на осемте химии" от Петя Накова

31 октомври 2018, 18.00 ч., Литературен клуб "Перото" - НДК

Премиера на "Годината на осемте химии" от Петя Накова

 

◊ ПОКАНА

Издателство "Жанет 45" представя "Годината на осемте химии" от Петя Накова - книга с документални истории на хора, преживели битката с рака на гърдата. Историите от нашата действителност по тази тема все още са рядкост, а споделянето им би могло да е ключ към емоционално равновесие за засегнатите и техните близки. Откритият разговор по темата би могъл да повлияе на много жени да побързат, за да не им се налага да проведат прегледа „аварийно“ както героините в книгата.

Книгата „Годината на осемте химии“ съдържа истинските истории на жени с рак на гърдата, обединени в пет образа. Те са дълбоко интимни и съвсем конкретни със своите чувства, страхове, сънища, обрати и, разбира се, добри и злощастни срещи с нашето здравеопазване. Това е книга за оптимизъм и победа. Защото авторката е една от тези жени.

Представянето на книгата ще е на 31 октомври от 18,00 ч. в Литературен клуб „Перото“ с участието на Димитър Кенаров и Манол Пейков. Текстове ще чете Татяна Лолова.

 

◊ ЗА КНИГАТА

Семейството на Ани е пред  разпадане. Доника очаква  внуче. Ваня е бременна. Росица  живее спокойно и хармонично. Галя обича спорта и децата си. Всички те са  диагностицирани с рак на гърдата. Очаква ги година с  осем химиотерапии, много болка, но и изненадващо пътуване към себе си.  

Те споделят:

„Мечтая да обиколя света. Всеки ден се качвам на метрото. Слизам четири спирки по-рано. Там е болницата.“

„Дъщеря ми е само на три. Казвам й:

„Моята гърда се разболя. Дадох я на един доктор да я излекува и като я излекува, ще ми я върне.“

„Не му било чудно, че имам крило вместо гърда, премахнатата, а че крилото е отпред. Крилата на ангелите са на гърба, на самолетите и птиците отстрани, могат дори да са отгоре като на хеликоптерите, но никога отпред. С крила отпред можеш да летиш или назад, или право нагоре, с лице към слънцето, небето, звездите.“

„Приятелите са като имунна система на обществото. Когато някой се разболее от рак, те се струпват около него и нямате представа колко много лекува това.“

„Имаме семейно събиране. Моят първи братовчед е с четвърта жена, двайсет и пет години по-млада от него. Моят приятел е с петнайсет години по-млад от мен. Родата заклеймява братовчед ми за N-ти път. А на мен ми казват:

– Няма значение с колко години е по-малък от теб. Само да си добре!

Има полза да си раково болен.“

 

◊ ОТЗИВИ

„Петя Накова е военен кореспондент от страната на болестта. С широко отворени очи, без да отвръща поглед и от най-тежките ситуации, тя наблюдава как тялото води битка със себе си, как няколко смели жени всекидневно се борят с терористичните клетки на рака. Изисква се много честност и сила, и голяма доза самообладание, за да опишеш трагедията, когато си в нейния център. Петя Накова е оцеляла, за да ни разкаже.“
— Димитър Кенаров

"Странни са тези разкази за дългото преминаване през ада на коварната болест. Наистина странни, защото колкото и да са различни жените, чиито истории е събрала тук авторката, едно нещо ги обединява непоколебимо: преодоляването! Не оцеляването, а преодоляването.

Или както казва една от тях – „това не е точка или удивителна, а многоточие към следващите месеци, в които душата ми постепенно започва да се отпуска.”
— Христо Карастоянов

 

◊ ЗА АВТОРА

Петя Накова завършва режисура в НБУ. През 2012 г. излиза документалният й роман „Проповедникът и Черният кон“ (изд. "Изток-Запад"). Документалист по сърце и призвание, тя дебютира с документалния филм „Ром Кихот“ (2013, сърежисьор с Нина Пехливанова). Сили да се бори с коварната болест й дават съпругът, синът и приятелите, както и работата по втория й филм.

 

Автор: ИК Жанет 45
29.10.2018 г. 16:44
Посетено: 725
Етикети: Петя Накова, премиера на книга, ИК Жанет 45, Годината на осемте химии
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28435-premiera-na-godinata-na-osemte-himii-ot-petya-nakova