Издания / премиери

Представяне на книгата „Де Домие-Смит и творческото мислене“ от доц. д-р Катя Стойчева

6 ноември 2018 г.,15.30 ч., Нов български университет

Представяне на книгата „Де Домие-Смит и творческото мислене“ от доц. д-р Катя Стойчева

 

◊ ПОКАНА

Център за книгата представя „Де Домие-Смит и творческото мислене“ от доц. д-р Катя Стойчева на 6 ноември 2018 г. от 15.30 ч. в книжарницата на корпус I в Нов български университет.

Водещ на събитието е доц. д-р Елена Паспаланова, а модератори са авторът и проф. д-р Енчо Герганов.

Психологическо изследване на творческото мислене в разказа „Синият период на Де Домие-Смит“ хвърля мост между литературата и психологията на творчеството. Методологията за изследване на това мислене, разработена от Пол Торанс, се прилага за анализ на разказа на Дж. Селинджър, очертавайки един различен подход към литературната творба. Освен новия, необичаен прочит на познатия разказ на Селинджър книгата предлага и опознаване на най-важните умения за творческо мислене, описани от Торанс. Любителите на литературата и психологията ще открият и разнообразни творчески задачи, вдъхновени от текста и неговия анализ, с които да изпробват въображението си.

 

Катя Стойчева е преподавател по психология на творчеството и психология на личността в Нов български университет от 1992 г. Завършила е психология с втора специалност френски език в СУ „Св. Климент Охридски“ (1984) и има специализация по теория и история на културата в същия университет (1985). Доктор е по психология (СУ „Св. Климент Охридски“, 1993) и доцент в Института за изследване на населението и човека при БАН (2004).

Научните ѝ интереси и публикации са върху творческата личност, толерантността към неопределеност като една нейна черта, мотивацията за творчество, измерване и оценка на творчеството, творчеството при решаване на проблеми и вземане на решения, развитието на творчеството, надарените деца и училището. Специализирала е в Холандия и Франция.

През 2003 г. е публикувана монографията ѝ „Толерантността към неопределеност“, а през 2008 г. представя изследванията си на Световния конгрес по психология в Берлин (Германия). Била е лектор и в Белгия, Франция и Испания.

По време на събитието изданието се продава с 10 % отстъпка.

* * *

С медийната подкрепа на Аз чета

 

Автор: Център за книгата
24.10.2018 г. 10:34
Посетено: 995
Етикети: проф. д-р Енчо Герганов, психология, Център за книгата, НБУ, доц. д-р Елена Паспаланова, доц. д-р Катя Стойчева
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28434-predstavyane-na-knigata-de-domie-smit-i-tvorcheskoto-mislene-ot-dots-d-r-katya-stoycheva