Издания / премиери

Премиера на „Когато капят кестените” от Стефан Коспартов - "беловата от черновите на две поколения българи"

Историята, лагерите, комунизмът, любовта и стремежът към свободата в мащабния дебют на сценариста Стефан Коспартов

Премиера на „Когато капят кестените” от Стефан Коспартов - "беловата от черновите на две поколения българи"

 

◊ ПОКАНА

Издателство "Сиела" ви кани на премиера на „Когато капят кестените” от Стефан Коспартов - "беловата от черновите на две поколения българи"

„Когато капят кестените” от сценариста на филмите „Мярка за неотклонение”, „Аз съм ти”, „Шекспир и другите“ Стефан Коспартов излезе съвсем скоро на пазара.

Дебютният роман на българския сценарист e необикновен разказ за комунистическия терор и абсурдния живот в България от 1944 до 1989 г., както и за първите години на „демокрацията”.

В духа на мащабното перо на Павел Вежинов, но с вечно младия и дързък глас на Виктор Пасков, Коспартов преплита действителни събития и магически реализъм в едно и възкресява неудобните спомени на цяло едно поколение – Народния съд, съдбата на Никола Петков, концлагерите, събитията около 10 ноември, палатките на площада, червените куфарчета и в крайна сметка най-важното – как се запазва паметта на народа.

„Когато капят кестените” е предупредителен реквием за бъдещите поколения и разказ за този, който си тръгва в края на лятото. Когато капят кестените.

Заповядайте от 18:30 ч. на 24 октомври 2018 г., в последната седмица на падащите кестени, когато в „Patches Blues Bar или „Барът на кръпките” (бул. „Прага” 23) ще представим романа и ще изминем заедно пътя на един син към неговия погубен от времето баща. 

Специални гости на събитието ще бъдат музикантът Васил Георгиев-Кръпката, проф. Николай Чернокожев, проф. Михаил Константинов, писателят Захари Карабашлиев и актьорът Юлиан Петров („Скъпи наследници”).

Събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/526505294481634/

 

Стефан Коспартов е завършил английска филология в СУ „Св. Климент Охридски” и кинодраматургия в НАТФИЗ. Двете специалности предопределят творческия му път. Той става асистент-режисьор в „Адаптация“, „Лачените обувки на незнайния воин“, „Всичко е любов“ и др. Сценарист е на филмите „Мярка за неотклонение“, „Аз съм ти“, „Шекспир и другите“

 

„Къде бяхте досега, Стефан Коспартов, защо не ни казахте тези истини по-рано? Подреждахте събитията, предполагам. Почиствахте ги от мимолетното и ги поставяхте едно до друго. Не, по-скоро едно под друго – защото нашият български живот се пише под индиго, събитията са еднакви, само десетилетията са различни. Благодаря ви за прекрасно написаната белова от черновите на две поколения българи.”

Веселина Седларска

 

 

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
24.10.2018 г. 14:30
Посетено:
1812
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/28407-premiera-na-kogato-kapyat-kestenite-ot-stefan-kospartov-belovata-ot-chernovite-na-dve-pokoleniya-balgari